30/10/14

Απορώωωωωωωωωω, απορώωωωωωωω

Μαλάκια

Πώς διαβάζεις αυτή τη λέξη?

Μα-λά-κια!

3 συλλαβές ένναιν?

Ε όταν θέλουμε να πούμε μαλάκια, όπως πχ όλα τα μαλάκια της θάλασσας, καλαμάρκα χταπόθκια κλπ , δλδ μα-λα-κι-α, πάλε γράφουμε μαλάκια

ένταλως γίνεται?

εν επρεπε να γράφουμε μαλάκϊα???


Χααααααα?

20 σχόλια:

 1. γιατί 3 συλλαβές αγαπητή μου; 4 είναι
  μα-λά-κι-α

  αντιστοιχο με 3 συλλαβές νομίζω είναι τα μαλλάκια (υποκοριστικό του μαλλιά) ;;;

  καλά κι εγώ από το μυαλό μου τα βγάζω.. δεν ξέρω

  που είναι ένας φιλόλογος όταν τον χρειάζεσαι;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όπως είπεν τζαι η vanilla, έννεν 3 συλλαβές, εν 4: μα-λά-κι-α

  άαααααστα τα μαλάαααακια σουυυυυυ ανααααακαααατεμέεεεεναααααααα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. να σου πω διαλυτικά σίουρα εν μπαίνουν γιατί μπαίνουν στα δίφθογγα φωνήεντα και δαμαί εν έχεις. Αλλά νομίζω, εν είμαι σίουρη ότι παίζει ρόλο ότι τονίζεται το προηγούμενο φωνήεντο so its ok. Αλλά θέλουμε επειγόντως 'εναν φιλόλογο. Τέλια μαλακία τα μαλάκια..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. μα -λά-κι-α: τα μαλάκια της θάλασσας τέσσερις συλλαβές

  μαλ- λά-κια: απο το μαλλιά, άστα τα μαλλάκια σου κλπ., τρεις συλλαβές

  μα - λα -κι -σμέ -νες: τι μαλακισμένες απορίες και συ που τα 7 χαράματα, πέντε συλλαβές

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν κατάλαβα το πρόβλημα βρε Μπέα!
  Είδες πουθενά να βάζουμε διαλυτικά στο ια (όχι στο αι);

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. εννοείς τη διάκριση που τα μαλλιά-μαλλάκια στα μαλάκια;
  εκτός που το διπλό λ στο ένα από τα 2;
  ή κάτι που εν πιάνω;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ω τζίζους, ορεξεις που τις έχεις.....
  Υ. Γ. :μύδια αχνιστα με σως σκόρδου και πατάτες τηγανιτές.
  Πείνα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ζητήσατε φιλόλογο; :) Λοιπόν, αρκετοί από τους σχολιαστές έδωσαν συνοπτικά τον κανόνα. Εγώ κατ' αρχάς θα προσθέσω ότι οι λέξεις "μαλάκια" και "μαλλάκια" έχουν διαφορετική προφορά και ετυμολογία. Η λέξη "μαλάκια" προέρχεται από το "μαλακός" και προφέρεται "μα-λά-κι-α" (4 συλλαβές). Είναι λέξη της λόγιας παράδοσης και διατηρεί την αρχική προφορά της. Στην ίδια κατηγορία μπαίνει και η λέξη "φυλάκια" (πληθυντικός της λέξης "φυλάκιο"). Από την άλλη, η λέξη "μαλλάκια" (υποκοριστικό της λέξης "μαλλιά") είναι λέξη της δημοτικής και ως τέτοια προφέρεται "μαλ-λά-κια" (3 συλλαβές). Το ίδιο ισχύει και για τα υποκοριστικά που λήγουν σε "-κια" (π.χ. "αγοράκια, κοριτσάκια").

  Brenda, υπάρχουν οι λέξεις "ιδιοφυΐα" και "τριχοφυΐα", που παίρνουν διαλυτικά επειδή προηγείται το -υ-. :)

  Amadruada Karua, ο κανόνας για τον τονισμό των διφθόγγων έχει ως εξής: Όταν τονίζεται ο πρώτος φθόγγος της διφθόγγου, τότε ο δεύτερος φθόγγος δεν παίρνει διαλυτικά (π.χ. "νεράιδα, κορόιδο"). Όταν τονίζεται ο δεύτερος φθόγγος της διφθόγγου, τότε παίρνει και διαλυτικά (π.χ. "μαΐστρος", "σαΐνι"). Όταν δεν τονίζεται η δίφθογγος, τότε ο δεύτερος φθόγγος της παίρνει διαλυτικά (π.χ. "μαϊμού, χαϊδεύω").

  Αυτά τα ολίγα! :Ρ

  Άνεργος Φιλόλογος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οκ! Άρα είναι για το ια ή για το υι που μπήκαν τα διαλυτικά;

   Διαγραφή
  2. Brenda, Λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι λέξεις "ιδιοφυΐα" και "τριχοφυΐα" έχουν το ίδιο β' συνθετικό (προέρχονται από το ρήμα "φύομαι"), το -υ- και στις δύο λέξεις ανήκει στην ρίζα -φυ- και παίρνει διαλυτικά για να διακριθεί από την κατάληξη -ία.

   Beatrix Kiddo, για να απαντήσω στην τελευταία απορία που εξέφρασες στην ανάρτησή σου, τα διαλυτικά μπαίνουν σε ένα φωνήεν όταν προηγείται άλλο φωνήεν, όχι όταν προηγείται σύμφωνο! Για παράδειγμα, γράφουμε "ιδιοφυΐα", αλλά όχι *μαλάκϊα. :)

   Άνεργος Φιλόλογος

   Διαγραφή
  3. Άνεργε είσαι εξαιρετικός:-)
   Με αυτό που είπες στην Beatrix ουσιαστικά διατυπώνεις ορθά αυτό που επιχείρησα χωρίς τις αναγκαίες γνώσεις να πω (δεν έχει ια με διαλυτικά, εννοώντας ότι δεν διαχωρίζονται το ι από το α - διότι σε αυτήν την περίπτωση είναι υ με το ι που διαχωρίζονται).

   Διαγραφή
  4. Εγώ εύχομαι πραγματικά σύντομα να βρεις δουλειά άνεργε φιλόλογε!!

   Διαγραφή
  5. Brenda, σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! :)

   Μού δίνεις την ευκαιρία να διευκρινίσω ότι τα διαλυτικά μπαίνουν πάνω από τα φωνήεντα ι και υ "για να δηλώσουν ότι δεν συμπροφέρονται με το προηγούμενο φωνήεν" (Λεξικό Μπαμπινιώτη, σ. 493, στο λήμμα "διαλυτικός"). Επίσης, να προσθέσω ότι οι βασικές δίφθογγοι της Νέας Ελληνικής είναι οι /ai/, /ei/ και /oi/, οι οποίες προφέρονται σε μία συλλαβή. Επομένως, η κατάληξη ουσιαστικών -ία δεν θεωρείται δίφθογγος και δεν παίρνει διαλυτικά. Εξαιρούνται και παίρνουν διαλυτικά οι λέξεις "ιδιοφυΐα" και "τριχοφυΐα", για λόγους που έχουμε ήδη αναπτύξει σε προηγούμενα σχόλια. :)

   Άνεργος Φιλόλογος

   Διαγραφή
  6. Amadruada Karua, μακάρι! Ό,τι μπορούμε κάνουμε εν μέσω κρίσεως και ανεργίας!

   Άνεργος Φιλόλογος

   Διαγραφή
  7. Brenda, μόλις τώρα διαπίστωσα ότι το σχόλιό μου της 31/10/2014 12:49 μ.μ. που απευθυνόταν σε σένα δεν είναι ορθά διατυπωμένο. Το σωστό είναι:

   "Brenda, λαμβάνοντας υπόψιν ότι (1) οι λέξεις "ευφυΐα", "ιδιοφυΐα" και "τριχοφυΐα" έχουν το ίδιο β' συνθετικό (προέρχονται από το ρήμα "φύομαι") και (2) το υ και στις τρεις λέξεις ανήκει στην ρίζα φυ-, το ι στην κατάληξη -ία παίρνει διαλυτικά για να διακριθεί από το υ που προηγείται".

   Beatrix Kiddo, ζητώ συγγνώμη για την κατάχρηση της φιλοξενίας σου. Ελπίζω να λύθηκαν οι απορίες σου! :)

   Άνεργος Φιλόλογος

   Διαγραφή
 9. μαλάκια είναι και οι καράολοι, δεν είναι μόνο ζώα της θάλασσας. το καλό είναι που τα τρων οι χριστιανοί ακόμα και όταν νηστεύουν ενώ εν μια χαρά μυλλωμμένα. όι ξαπολούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. εν έχουν γιαίμα ρε

   να καμεις τόσο κόπο να γίνεις καράολος, να κάμεις καβούκι, να το κωλοσέρνεις ποτζιει ποδά για να σε φάει ο πάμπος ο χριστιανός επειδή κύριε μου εν έχεις γιαίμα, πόσο άδικο...

   Διαγραφή
  2. Το μαλάκα το Πάμπο! χαχαχαχαχαχα

   Διαγραφή