21/6/22

Ρομαντζάδες

 Διαβάζοντας romance βιβλία έχω εξελιχθεί και εξελίξει το δικό μου κριτήριο αξιολόγησης σχέσεων και συντρόφων. 

Φυσιολογικά όπως κάθε τι στην ζωή υπάρχουν διάφορα είδη ρομαντικών βιβλίων. Η ετυμολογία και η κατηγοριοποίηση είναι πολύ χρήσιμο για να καταλήξεις σε αυτό που όντως σου αρέσει. 

άρα με τις κατηγοριοποιήσεις που ακολουθώ στο ιντερνετ ειναι το ιστορικό το σύγχρονο και το φουτουριστικό πρώτα. Στην συνέχεια αρχίζεις με τον τύπο του romance δλδ, erotica, dark, youngadult, clean, funny, mystery, suspense και για πιο προχωρημενους αναγνωστες paranormal fantasy and dystopian. Στην συνέχεια φυσικά ψάχνεις αυτό που λέμε trope-δεν ξερω ακριβώς πώς μεταφράζεται αλλά εχει να κάνει με την σχέση που ασχολείται το βιβλίο, σχέση, ισορροπία μεταξύ των πρωταγωνιστών.  ενδεικτικά:

insta love, forced proximity, friends to lovers, grumpy/sunshine, second chance, forbidden love, fake relationship, love triangle, slow burn, mm (male male) ff (female female) poly, bi, etc etc etc. 

Αν είσαι πολλά specific μπορείς να πιαστείς και απο πρωταγωνιστές 

όσο αφορά την γυναίκα: independent, ice queen, shy, sassy etc

και φυσικά το πιο σημαντικό όσο αφορά τον πρωταγωνιστή: 

alpha, sweet, sunny, cold, bad boy, good boy, tortured hero

Και προς αποφυγή εκπλήξεων ή παρεξηγήσεων πολλά σημαντικό είναι το steam rate

όπου innocent περιλαμβάνει βλέματα και φιλιά, behind closed doors το σεξ λαμβάνει χώρα αλλά δεν παρουσιάζεται στον αναγνώστη, open door το σεξ γίνεται τουλάχιστον μια φορα παρουσία του αναγνώστη με αθώα περιγραφή, explicit open door το σεξ συμβαίνει τουλάχιστον 2 φορές παρουσία αναγνώστη με περιγραφικό τρόπο και διαφορετικες πράξεις, explicit and plentiful πολλές σκηνές σεξ φουλ παρουσίαση τους, σεξ εχτός του συνηθισμένου. 


ως δαμε τα βασικά. 


2 σημαντικά θέματα όσο αφορά το romance. 

το πρώτο έχει να κάνει πολύ με τον τύπο γυναίκας και άνδρα που παρουσιάζονται. Μπορείς να βρεις τα πάντα. Πολλά-ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ-προβληματικά βιβλία με συμπεριφορές κακοποιητικές που εκθιάζουν τον άντρα σαν ήρωα, σωτήρα, εμμονικό, τάχα προστατευτικό, και γυναίκες που είναι ανεξαρτητες και ισορροπημένες από ανάγκη, κ μόλις βρουν τον σωστό τότε απλά χαλαρώνουν και παίρνουν την σωστή τους θέση ως μητέρες και συζυγοι. Όλα είναι τέλεια, το σεξ είναι τέλειο, ο έρωτας δεν τελειώνει ποτέ, η επικοινωνία δεν έχει εμπόδια, οι πρωταγωνιστές έχουν κατι τεράστια ψυχολογικά θέματα που ξεπερνιούνται με ένα πανατόλ και άλλα τέτοια κουλά που δεν αξίζουν ούτε καν 1 λεπτό να θυσιάσεις. Αλλά γίνεται και πολλή δουλειά με συγγραφείς μοντέρνες, ενημερωμένες που παρουσιάζουν πιο πραγματικά θέματα, πιο αληθινές συμπεριφορές, δύσκολες συμπεριφορές, δύσκολες σχέσεις και φυσικά το happy ending του ρομαντικου βιβλίου. Η επιλογή του τι θα διαβάσεις από romance εν δύσκολη, να αποφύγεις κακοτοπιές και πέραν της διασκέδασεις απο ένα καλογραμμένο βιβλίο να πάρεις κ 5 πράματα. 


το δεύτερο είναι το πόσο σημαντικό είναι να διαβάσεις romance. Αυτά τα βιβλία χαρακτηρίζονται ως "γυναικεία" και ως "ελαφρά". Επδ γράφονται από γυναίκες για γυναίκες οπότε τέτοια βιβλία σαφώς και πρέπει να ασχολούνται με ασόβαρα θέματα και τους λείπει το βάθος και η ουσία. Κάτι που επικρατεί σαν άποψη γενικά και είναι εντελώς λάθος. Αυτό κρατά μακρυά αναγνώστες που θα είχαν πολλά να κερδίσουν από την ανάγνωση τέτοιων βιβλίων. Και τι έχουμε να κερδίσουμε με ρωτάς διαβάζοντας romance. Καταρχάς την άποψη των γυναικών για το τι θέλουν οι γυναίκες, για την γυναικεία σεξουαλικότητα, για την γυναικεία εμπειρία. Μέχρι τώρα η γυναίκα κ το σεξ που της αρέσει θεωρητικά παρουσιάζεται mainstream κυρίως στους άντρες και στις γυναίκες από τους άντρες. Στα καλογραμμένα βιβλία romance παρουσιάζεται από γυναίκες που απορρίπτουν την ντροπη που συνδέεται με το είδος του βιβλίου και την σεξουαλική επιθυμία. Επίσης διαβάζοντας καλογραμμένο romance υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι προσφέρουν στην συναισθηματική αναπτυξη και δει την ενσυναίισθηση. αυτά που αναφέρω εν πολλά που πάνω που πάνω.  

εδώ λινκς αλλά υπάρχει γενικά συζήτηση και έρευνα για το θέμα

https://link.springer.com/article/10.1007/s12109-019-09703-2

https://academic.oup.com/scan/article/11/2/215/2375122?searchresult=1


Θεικά βιβλία για romance

Εξαιρετική κλασσική και διαχρονική Jane Austen φυσικά και υπέροχες πασίγνωστες συγγραφείς όπως την Αλιέντε, κάποιες σύγχρονες συγγραφείς που ξεχώρισα ειναι:  


 Βάλτε το Carolina in my mind να παίζει και να σας πω. Είναι από τα σούπερ αγαπημενα μου επειδή οι πρωταγωνιστές έχουν εξαιρετικό βάθος. Και οι δύο προσπαθούν να κουβαλήσουν τα θέματα τους με στωικότητα και να εξελιχθούν με νύχια κ με δόντια. Εξαιρετικά καλογραμμένο και τρυφερό. Της ίδιας συγγραφέα μου άρεσε και το Beach Read που ασχολείται με τα double standards της κοινωνίας όσο αφορά άντρες και γυναίκες συγγραφείς. 

Μα τι να πω για τούτο το βιβλίο. Και για την συγγραφέα; Ένα βιβλίο για την ενδοοικογενειακή βία και τις δύσκολες σχέσεις. Εν θα κάνω σποιλερ αλλά πραγματικά έκανα πολλύ κλάμα. Και γενικά με την συγγραφέα τούτη έχω θέμα. Το ένα την βιβλιο καλύτερο από το άλλο. Και όλα δύσκολα θέματα που εν ξέρω πως αντέχει να τα αγγίζει.  Υπέροχη Sally Rooney. Αν κ τα όλα τα βιβλία της είναι υπέροχα, διάλεξα το αγαπημένο μου. Δύσκολοι χαρακτήρες, ωραίο περιεχόμενο, πολλοί προβληματισμοί.


Την Πεννυ την ανακάλυψα σχετικά στην αρχή της. Στην αρχή έγραφε αστεία μετρια βιβλία τα οποία όμως σου εβγαζαν μια τρυφερότητα κ μια ζεστασιά και σε κρατούσαν κοντά. Το ωραίο με αυτή την συγγραφέα είναι ότι γράφει σειρές, με τους ίδιους πρωταγωνιστές και σε κρατά κοντά της με την αγάπη που αναπτύσσεις γι`αυτούς. Έγιναν τόσα πολλά τα βιβλία της που οι φανς τα ονομάζουν pennyverse και άλλοι συγγραφείς δανείζονται τον χώρο της και τους χαρακτήρες της για να γράψουν fanfics τα οποία η ίδια τα εκδίδει. Το απόγειο της είναι οι αδερφοί Winston. Επίσης είναι άμεση και ανοιχτή, απαντά στο facebook και διαβάζει τις κριτικές και τα σχόλια. Σε αυτό το βιβλίο που είναι αυτό που λέμε standalone, δλδ δεν ανήκει σε σειρά, έγραψε για το μη ιδανικό ρομαντζο. Έγραψε για το πόσο δύσκολο είναι να έρθεις κοντά ασχέτως της έλξης, όσο και να θες τον άλλο όσο και να σε τραβά, το πραγματικά να γίνεις ζευγάρι και να επικοινωνείς είναι δύσκολο. 


H Chimamanda είναι στην καρδιά μου. Γράφει υπέροχα και κάθε μυθιστόρημα της είναι γεμάτο από όμορφες περιγραφικές ιστορίες με έντονους προβληματισμούς για κοινωνικά θέματα, ρατσιμό, σεξισμό, μετανάστευση, ταξικός διαχωρισμός, ταυτότητα όλα μαζί τυλιγμένα με ένα ωραίο συγκαταβατικό happy end. 


5 σχόλια:

 1. Διερωτούμαι με δύο παιδιά πότε προλαβαίνεις να διαβάζεις; Εγώ αποκοιμιέμαι στον καναπέ το αργότερο μέχρι τις 9.30 και εννοείται ότι εντός της ημέρας και του σβκ δεν προλαβαίνω ούτε κατά διάνοια. Δεν ξέρω βέβαια αν βελτιώνεται η κατάσταση όταν τα παιδιά μεγαλώσουν. Προς το παρόν με ένα παιδί 2,5 χρονών και ένα 10 μηνών δεν προλαβαίνω ούτε να φάω. (που λέει ο λόγος γιατί το φαγητό δεν κόβεται ποτέ!)
  Γουρουνέλλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν σε βοηθά, ξεκίνησα να ξαναδιαβάζω βιβλία μετά από 3 παιδιά στα 12 χρόνια. Ξεκίνησα όμως. Επίσης έχω δώσει του audible στα αυτιά. Κάθε λεπτό που είμαι μόνη μου (αυτοκίνητο, την ώρα που θα σιδερώσω μετά που θα κοιμηθούν...) Επίσης όταν καταφέρω να πιάσουν και τα τρία από ένα βιβλίο θα πιάσω και εγώ το δικό μου για καμιά 10αριά σελίδες ... υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ.

   Clueless

   Διαγραφή
 2. Γίνεται να μας κάνεις και αλλά τέτοια ποστ όποτε μπορείς? Ίνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημέρα! @γουρουνέλα κ γω μετά την κορη μου ήμουν σε μια φάση που δεν μπορούσα καν να ντυθώ, δλδ στην δουλειά είχα 5 ίδιες μπλούζες και 5 ίδια παντελόνια για να μην ασχολούμαι με αυτό. Εμένα έχουν 3 χρόνια διαφορά οπότε έτσι στον χρόνο κ κάτι μετά την γέννα της κόρης μου άρχισα να θέλω να κάνω πράγματα για μένα. εχτός των αλλων που είχα αρχίσει έβαλα και στόχους για το διάβασμα όπως και διευκόλυνα τον εαυτό μου (kindle audible κλπ) τα υπόλοιπα δυσκόλεψαν μετά που γέννησα και τον γιο μου αλλά το διάβασμα παρέμεινε αφού εν έυκολο να το κάνω σε ώρες "κενές" οπως οδήγημα, κοιμισμα, δουλειές κ διαλείμματα στη δουλειά. εσύ με τόσο μικρά παιδάκια που να φτάσεις, καλό κουράγιο!!!

  Αγαπητή Ίνα το καταδύναμην :)

  χάρηκα που απαντήσατε 2 παλιές μπλόγκερ

  Μπεατρίξ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Επίσης να αναφέρω ότι ακούω αυτές τις μέρες το Book Lovers.. και κατάλαβα γιατί είναι απόλαυση αυτά τα βιβλία... Είναι σαν να βλέπεις μια καλή ταινία αλλά πάει πιο πολύ από δύο ώρες.. η απόλαυση παρατείνεται.

  ΑπάντησηΔιαγραφή