17/9/13

Πορδή: Η σημασία της διαμέσω των αιώνων

Σύμφωνα με τον Μπαμπινιώτη "Πορδή"  είναι : "η εκούσια ή ακούσια αποβολή αερίων του εντέρου από τον πρωκτό, που μπορεί και να δημιουργεί ήχο"(συνώνυμο: κλανιά). Επιστημονικά μιλώντας η πορδή αποτελείται από Αέριο Άζωτο  (Ν2) Οξυγόνο (Ο2), Διοξείδιο του Άνθρακα (CO2), Υδρογόνο (Η2) και Μεθάνιο (CH4). Σε μικρότερες ποσότητες βρίσκουμε ουσίες όπως η Μεθυλ-Ινδόλη και η Σκατόλη οι οποίες είναι ουσιώδους σημασίας για την διαμόρφωση του σώματος της οσμής της πορδής.

Εχτός από τον πιο πάνω επιστημονικό ορισμό η πορδή χρησιμοποιήτουν από την προιστορική εποχή ως ένδειξη ότι υπάρχει μια κάποια οικειότητα μεταξύ δύο ή και περισσοτέρων ατόμων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με ευρύματα της αρχειολογικής σκαπάνης φαίνεται σαφώς ότι το κλάσιμο μεταξύ των μελών μιας ομάδας ήταν ουσιώδες, ώστε να κάνουν μπόντιγκ.

Σχέδιο στην σπηλιά Aart van de Faart στην Ολλανδία, είναι η πρώτη απεικόνηση του τελετουργικού του ξεπορτιάσματος μιας ομάδας τροφοσυλλέχτων. 

Οι αρχαιολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πριν ένα νέο μέλος ενταχθεί στην ομάδα για την τροφοσυλλογή τα υπόλοιπα μέλη του κλάνναν επαναλειμμένα μες τα μούτρα ώστε να καταγραφούν οι μυρωδιές στους πρωτεϊνικούς υποδοχείς στην μύτη τους. Στην συνέχεια χρησιμοποιούσαν το πορτομόρς σύστημα. Το πορτομόρς θεωρείται ο προιστορικός πρόγονος και στοιχείο έμπνευσης του γνωστού σε όλους σήμερα συστήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία, όταν ένας τροφοσυλλέχτης έβρισκε μια περιοχή πλούσια σε τροφή απελευθερώνε ένα πορτοσήμα ώστε να ενημερώσει τους άλλους και να μαζευτούν εκεί κοντά. Οι τροφοσυλλέχτες σαφώς προτιμούσαν μια διατροφή πλούσια σε λάχανο/κραμπί (Brassica oleracea fartalis), μπρόκολο (Brassica oleracea botrytis portosa) και κουνουπιδι (Brassica oleracea botrytis zovolos). Αυτό αποδείχθηκε αφού υπολείμματα τροφών που βρέθηκαν ανάμεσα σε δόντια προιστορικής σιαγόνας έγιναν ανάλυση σε διαπιστευμένο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα έδειξαν οτι ήταν υπολείμματα προιστορικό κραμπιού, μπρόκολου και κουνουπιδιού. 

Με βελάκι τα υπολείμματα που τέθηκαν σε ανάλυση. Πασιφανές και το χρώμα του κραμπιού.

Σε μεταγενέστερες εποχές βρίσκουμε  στοιχεία για την αξία της πορδής στα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων φιλόσοφων. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία οι πορτοθυσίες ήταν κοινές στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Όσο πιο έντονη η οσμή τόσο περισσότερο ικανοποιήτω ο Θεός στον οποίο απευθυνετουν. Επίσης με καινούρια στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ΣΗΜΕΡΑ πρώτη φορά (αποκλειστικότητα του μπλογκ) η Πυθία εχτός από τους συνηθισμένους χρησμούς έδινε και τους πορτοχρησμούς, όπου έκλανε σε κλειστό δωμάτιο μέχρι να μαστουρώσει και να δώσει ένα πιο ακριβή από τους σύνηθεις χρησμό. 

Εδώ η μοναδική απεικόνιση του πορτοχρησμού που ανευρέθει στις τελευταίες ανασκαφές που έγιναν στους Δελφούς

Κάποια γνωστά αρχαία γνωμικά που δείχνουν την σημασία της κλανιάς στον αρχαίο ελληνικό κόσμο παρατέθονται εν συνεχεία: 

Ζώον δίπουν άπτερον πορτίζοντον Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος:(σε έλευθερη μετάφραση) (ο άνθρωπος είναι) ζώον, που στέκετε στα δύο του πόδια, χωρίς φτερά, που κλάνει. 

Τι εστιν ό μίαν έχον φωνήν τετράπουν και δίπουν και τρίπουν γίνεται ολημερής κλανόντος; Το αίνιγμα της Σφίγγας το οποίο έλυσε φυσικά ο Οιδίποδας: (σε έλευθερη μετάφραση) Τι είναι αυτό που έχει μία φωνή αρχικά τετράποδο, μετά δίποδο και μετά τρίποδο αλλά κλάννει όλη μέρα?

Φύσει γαρ άνθρωπος, ό βούλεται, τούτο και οίεται και κλάννεται. Ιούλιος Καίσαρ, 101-14 π.Χ., Ρωμαίος στρατηγός & ύπατος: (σε έλευθερη μετάφραση) από τη φύση του ο άνθρωπος, αυτό που θέλει, αυτό νομίζει και αυτό κλάννει

Σκιάς όναρ άνθρωπος και πορτιδίου οσμή. Πίνδαρος, 522-438 π.Χ., Αρχαίος λυρικός ποιητής: (σε έλευθερη μετάφραση) ο άνθρωπος είναι τ’ όνειρο μιας σκιάς και η μυρωδιά μιας πορδής.


Εχτός από την κοινωνιολογική σημασία της πορδής σημαντική παραμένει σαν αλληλεπίδραση μεταξύ συζύγων και ζευγαριών. Ενδείξεις υπάρχουν διαμέσω των αιώνων ότι η πορδή σηματοδοτούσε την έναρξη της συμβιώσης μεταξύ του ζευγαριού. 

Ευρύματα από την αρχαιολογική σκαπάνη: 


 Μετά την εξάπλωση του Χριστιανισμού ως γνωστόν πολλά έθιμα, ήθη και παραδόσεις του αρχαίου κόσμου καταργήθηκαν και έγιναν παράνομα. Αυτή την τύχη είχε και η πορδή η οποία απορρίφθηκε ως αμαρτία. Αλλά μέχρι σήμερα οι επιστήμονες τονίζουν την σημασία και το επιστημονικό υπόβαθρο του να σου κλάσει ο σύντροφος σου.

Το γιατί συμβαίνει αυτό ήρθε να εξηγήσει η επιστήμη. Προφανώς όταν οι οσμές του εσωτερικού του ενός (βλέπε έντερο) φτάσουν και περάσουν στο εσωτερικού του άλλου (βλ. μύτη) σηματοδοτούν την καταγραφή στον εγκέφαλο της οικιότητας και της συντροφοποίησης με το άτομο αυτό και την αύξηση της επιθυμίας τεκνοποίησης. Αυτό ποσοτικοποιήθηκε με την έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Πορτομπέλλο. Σε δείγμα από 30 ζευγάρια μετρήθηκαν οι ορμόνες που συνδέουν ένα ζευγάρι:
- ντοπαμίνη: εκκρίνεται από το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, το κέντρο της ευχαρίστησης, του εθισμού και της ανταμοιβής. Είναι η αιτία τουπάθους, της μανίας και του ερωτικού παραληρήματος
- ωκιτοκίνη: η «ορμόνη της αγκαλιάς» ή της «μονογαμίας», όπως αναφέρεται, που είναι υπεύθυνη για τη συντροφική, βαθιά αγάπη.
- τεστοστερόνη και οιστρογόνα: ορμόνες της ωμής σεξουαλικότητας.
- σεροτονίνη: η «ορμόνη της ηρεμίας», που βοηθάει στην εξομάλυνση των διαφορών κι ως εκ τούτου τη διάρκεια της σχέσης.
Εν συνεχεία οι συντροφοι απομονώθηκαν σε δωμάτιο και έκλανναν και τους έπινναν για 1 ώρα. Τα επίπεδα των ορμονών τους μετρήθηκαν ξανά μετά από 24 ώρες. Τα αποτέλέσματα συνοψίζονται στο πιο κάτω γράφημα:

 
 Είναι πασιφανής η αύξηση ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των ορμονών που ενώνουν τους δύο συντρόφους.

 Γι' αυτό αν τύχει να σας κλάσει ο σύντροφος σας αναπνεύστε δυνατά για να τον φέρετε πιο κοντά σας.

Φίλοι μου κλάστε ελέυθερα στο άλλο σας μισό ως ένδειξη αγάπης και εκτίμησης. Για να του εκφράσετε το πόσο θέλετε τον άνθρωπο αυτόν στη ζωή σας! Επιστημονικά αποδεδειγμένο

 


30 σχόλια:

 1. Δεν έχουμε τέτοια προβλήματα εμείς, είμαστε περισσότερο από κομπλέ σε κάτι τέτοια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Running out of topics to talk about??? ;p

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. γιατί ρε? εν σ αρέσουν τα επιστημονικά? μόνο γιαίματα? νισάφι

   Διαγραφή
  2. Α, ηταν επιστημονικό τουτο? My sincere apologies!

   Διαγραφή
 3. Εχέσθημαν καθ' ην στιγμήν περδόμεθα.
  Κοινώς, σιεστίν ποκλαντίν!

  http://www.youtube.com/watch?v=agjkPCNmuC4

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. To resume tis anartisis:

  "I agapi vromaei"

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ας πούμε το αντίθετο της πορδής εν το χέσιμο??

  Τρία πράγματα να ξέρεις για τα γηρατειά παιδί μου: πρώτον, ποτέ μην προσπερνάς μια τουαλέτα, δεύτερον ποτέ μην αφήνεις μια στύση να πάει χαμένη και, τρίτον, ποτέ μην εμπιστεύεσαι μια πορδή(nickolson-the bucket list).

  http://www.youtube.com/watch?v=my0CvJbpcF4 (η κλανιά είναι επιστήμη)-ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
  (παστο 0.25 sec πρέπει να του έφυε τζιαι λλιο χέσμα)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. το αντίθετο της πορδής εν το γιασεμί εικάζω :P

   εν κκόμεντ για την ηλικία μου τούτο αμαδρυάδα? προφανώς δεν αφήνουμε στύσεις να παν χαμένες-του fitz όι δικές μου δθη

   hhahahahaha

   Διαγραφή
  2. Εσυ Μπέα μου είσαι όπως το γιασεμί, εν έχεις καμία σχέση με τους γέρους.

   Ο στόχος του νικολσον ήταν ο πόρτος (χέσμα) και η στύση φαντάζομαι:P

   Συμφωνώ πρέπει να γίνεται πλήρης χρήση κάθε στύσης hahahaha

   Διαγραφή
 6. Μα τι ωραιο ποστ!!!! Τι ωραιο θεμα!!! Επιμορφωτικο! Επειδη μια κλανια παντα σε φερνει πιο κοντα. Η κλανια που μας ενωνει....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Μια κορού είσιεν καλεστεί για 1η φορά σε νυχτερινά τραπεζωματα να γνωρίσει τους γονείς του αγαπημένου της. Το μεσομέρι όμως επήε στη μάνα της να φάει τζαι για κακή της τύχη είσιε τουρλού τουρλού τζαι πούλλες αντιναχτές.

  έρκεται η νύχτα, γίνουνται οι συστάσεις, ούλλα καλά, η πεθερά εν εΧουντόφερνεν, ο πεθερός ήταν καθως πρέπει. Κάθουνται στο τραπέζι να φαν.. Ακούεται ένα "πρρρρττττ"
  Φαααααα*** γίναμε ρόμπα λαλεί η κορού που μέσα της. Αμέσως ο πεθερός φωνάζει:

  -Ρόκκυυυ έλα δα τωρά.

  Η κορού θωρεί κάτω που τη τσαέρα, ο σιύλλος της οικογένειας. "Τέλειααα λαλείιι , θα τη φάει ούλλη ο σσιύλλος,ενομίσαν πως εν τζινου η κανονιά"
  Θωρείς την, εξεθάρρεψεν η πελλή σου οπότε μετά που λλίο πάλε ακούεται ένα Πρρρρρττττττ..

  Ο πεθερός ξαναφωνάζει:
  -Ρόκκυ εν σου είπα να έρτεις ποδάττε;
  (στα αρ***δια του ο Ρόκκυ, εν εφάκκαν πιέλλα).

  Εκαλάρεσεν της. Ωραίο πράγμα να κλάνεις τζαι να φταίν άλλον.

  Στα 10 λεπτα ακούεται ένας πρέπει να ταν μεγατόνων των 10'', σούζουνται οι τόποι, τρέμουν τα σερβιτσια, χαναππούθκια, κουνιούνται οι πολυέλεοι κτλ

  Λαλεί ο πεθερός:
  -Ρόκκυ τέλειωνε έλα δα τωρά γιατί όπως πάει τούτη σε λίο εν να σου σιέσει

  Τα γεγονότα είναι φυσικά φανταστικά. Όλοι ξέρουν πως οι γκόμενες δεν χέζουν αλλά ούτε κλάνουν. Μόνο κατουρούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ofcourse they dont! εφανταστηκες να εσιεζαν οι γκομενες;! αλλο λλιο να μας πειτε οτι οντως αιμορραγειτε 5 μερες τον μηνα! τι; εν τζιε τα 2 αληθκια;

   Διαγραφή
 8. Χαχα αντι μόκο, έφυρες με.

  Κλασε του ρε Βίκυ τζιαι κάνει, θα απελευιερωθεις. Πολλοφιλοσοφας το.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. http://www.zazzle.co.uk/farting_is_just_my_way_of_saying_i_love_you_tshirt-235023953272682638

  kame tou dwro ena tethkio.

  @to sxolio tis antimoko firmos!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Eν μας είπες στες περιπτώσεις που μας κλάνει ακόμα τζιαι σαν κοιμάται τι κάμνουμε? Πάλε εισπνέουμε δυνατά?
  Εν μια φίλη μου που ρωτά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. εννά πρέπει να αποταθώ στους επιστήμονες-εν θέλω να γενικολογήσω σε έτσι σοβαρό θέμα.

   αν είναι πες της φίλης σου αν θέλει να έρθει σε επικοινωνία μαζί μου να μιλήσουμε για το θέμα-μπορέι να μείνει ανώνυμη εάν το επιθυμεί

   Διαγραφή
 11. Μια φίλη μου ρωτά τί κάμνεις στην περίπτωση που σου κλάσει η πεθερά σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. εχαλασαν πολλές σχέσεις λόγω της καταπίεσης της πορδής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή