3/8/13

Περί ευτυχίας

Οι άνθρωποι προσπαθούν να είναι ευτυχισμένοι. Πάντα προσπαθούν να δείξουν στους άλλους ότι εν ευτυχισμένοι, πλέουν σε πελάγη χαράς και ευτυχίας, παντούν πεταλούδες, το δρώμα τους μυρίζει ανθόνερο και κυκλοφορούν πας σε σύννεφο.

1. οι υπερευτυχισμένοι
Γιατί υποκρίνονται τους υπερευτυχισμένους? Νομίζω μόνον οι πελλοί εν ευτυχισμένοι συνέχεια. Γιατί εν δεχούμαστε ότι έχουμε τα πάνω μας και τα κάτω μας? Ότι κάθε ύψος ακολουθεί το βάθος? Και ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι αν ο μέσος όρος του πάνω και του κάτω εν πάνω που το 0. Εν θετικό. Πόση πίεση νιώθει ο μέσος άνθρωπος να είναι ευτυχισμένος, αισιοδοξος, θετικός, χαμογελαστός? Όι εν είμαι συνέχεια ευτυχισμένη. Έχει φορές που νιώθω ένα συναίσθημα να με πλυμμηρίζει, που εκείνη η στιγμή εν τέλεια, όσο τέλεια μπορούσε να είναι, που νιώθω ότι εν μπορώ να το περιγράψω με λόγια κείνο το συναίσθημα του να κατακλύζεσαι που ευτυχία και απλά στέκεσαι και το απολαμβάνεις όσο μπορείς. Έχει στιγμές που ππέφτω χαμέ και εν θέλω τίποτε, μετρώ την ανάσα μου, μέσα έξω, μέσα έξω, μέσα έξω, εν ούλλα μάταια και μηδαμινά. Έχει στιγμές που γελώ μέχρι δακρύων, λαλώ τα πιο πετυχημένα αστεία, τα πιο σαρκαστικά, τα πιο shocking, τα πιο απρόσμενα και γίνουμε το κέντρο της βαρετής παρέας, απολαμβάνω την προσοχή και εν απλά οκ. Είμαι απλά οκ. Και αν με ρωτήσει κανείς μπορεί να υποκριθώ. Γιατί να υποκρίνομαι? Η στιγμιαία διάθεση σου σε χρόνο dt της διάρκειας ζωής σου δεν καθορίζει την γενική ικανοποίηση σου.

2. Αν προσπαθείς να νιώθεις ευτυχισμένος είσαι ευτυχισμένος?
Όλοι είναι παθιασμένοι στο να αποδείξουν την ευτυχία τους, την οικογένεια τους, την δουλειά τους, την ζωή τους, την επιτυχία τους, να έχουν κύκλο, να έχουν φίλους, να έχουν στάτους, να έχουν, να έχουν, να είναι. Να δείχνουν ευτυχισμένοι. Η επιδίωξη της ευτυχίας? Της μέσα σου ευτυχίας, με αυτά που θέλεις? Ανά δεδομένη στιγμή να ζυγίζεις?Αν κάνεις ότι μπορείς όλα θα παν καλά? Όχι, μερικές φορές μπορεί να τα κάνεις όλα σωστά και πάλι να γίνουν όλα σκατά. Με το να πιστεύεις ότι θα παν όλα καλά θα γίνουν όλα καλα. Όχι, μπορεί να μην παν όλα καλά, δεν έχεις την υπέρτατη δύναμη, όχι δεν είσαι θεός, δεν θα γίνουν όλα μαγικά. Σε κάθε σκατο που θα φας δεν σημαίνει ότι το σύμπαν σου χρωστάει κάτι καλύτερο.

3. Οι μίζεροι
Κάποιοι έχουν αποδεκτεί την μιζέρια, επειδή εν επικίνδυνο να αποδεχτείς ότι μπορεί να είσαι ευτυχισμένος σε κάποια φάση. Ότι μπορεί σε τούτη τη ζωή με τα 1 000 000 000 προβλήματα σου μπορεί να βρεθεί κάτι θετικό. Και το θετικό, το καλό, όπως και τα άλλα που μπορεί να εμφανίστηκαν πιο παλιά, τα καταπνίγουν, τα διώχνουν, επειδή μετά δεν έχουν κάτι για να μιζεριάζουν, μετά πρέπει να αποδεκτούν ότι έγινε κάτι καλό, θα πρέπει να ηρεμήσουν, να χαλαρώσουν και να δουν τον εαυτό τους, και αυτό που θα δουν ίσως και να μην είναι αυτό που θέλουν, ή κατι που να μπορούν να αντιμετωπίσουν. Είναι πιο εύκολο να είσαι μονίμως δυστυχισμένος παρά να ελπιζεις στην ευτυχία. Δεν αντέχουν όλοι την ολοκλήρωση,

Χμμμ, εγώ?
Εγώ εν ξέρω

11 σχόλια:

 1. εγω ομως ξερω........περασες τοσα και ομως διψας για χαρα...ζωη...ερωτα...συναισθηματα...και αυτη σου η διψα τα φερνει ολα!αυτο σημαινει "ζωη"...και η ζωη τα εχει ολα!δεν ημουν ποτε απο αυτους που ψαχνουν το πως και το γιατι στα συναισθηματα.οταν νοιωσω κατι ξερω παντα το "γιατι"...αν και στην τελικη δεν με ενδιαφερει καθολου η "αιτια".οσες "μασκες" και να φορεσει καποιος...οσο και να "κρυφτει"...παντα εχει ενα σημειο που τον "ξεσκεπαζει"... η ψυχη!και εσυ beatrix μου την ξερεις καλα αυτη...και ξερω πως στο τελος της μερας την κοιταζεις καταματα...και αυτο μου αρκει...καλες διακοπες καλη μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. 1. νομίζω τούτοι εν οι πιο σαλταρισμένοι :/

  2. "Με το να πιστεύεις ότι θα παν όλα καλά θα γίνουν όλα καλα. Όχι, μπορεί να μην παν όλα καλά, δεν έχεις την υπέρτατη δύναμη, όχι δεν είσαι θεός, δεν θα γίνουν όλα μαγικά. Σε κάθε σκατο που θα φας δεν σημαίνει ότι το σύμπαν σου χρωστάει κάτι καλύτερο." πόσο συμφωνώ...

  3. νευριάζουν με :/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. μίζεροϋπερευτυχισμένος εδώ.

  αν πρέπει να ήξερα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η ευτυχία δεν περιέχει "προσπάθεια".
  Ή είσαι ευτυχισμένος ή δεν είσαι.
  Κι αν είσαι, δεν είσαι συνέχεια. Είναι στιγμές, λλίες, παραπάνω, ή μερικές κάπου-κάπου. Η ζωή παραμένει με τα καθημερινά της όλων των επιπέδων.
  Όταν κάποιος προσπαθεί να επιδείξει την ευτυχία του αυτόματα σημαίνει ότι κάτι(ή πολλά) λείπουν του... Άμα πραγματικά περνάς όμορφα έτσι ανάγκες δεν τις έshεις. Με έτσι αθρώπους απλά κάμνω τη διάγνωση μου (κόμπλεξ) τζιαι αποχωρώ!

  Ούτε positive thinking, ούτε prosperity theories, ούτε μιζέρια. H ζωή έshει τα ούλλα. Κύκλοι, διαφορετικής διάρκειας, που έρκουνται τζιαι φεύκουν τζιαι ξαναέρκουνται. Το μόνο μαγικό είναι να έχουμε τζιαι να δείχνουμε αγάπη ο ένας στον άλλο. Γίνεται έτσι πιο ευκολη η ζωή, στα δύσκολα.

  τέλος σεντονιού!
  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. “To love is to suffer. To avoid suffering one must not love. But then one suffers from not loving. Therefore, to love is to suffer; not to love is to suffer; to suffer is to suffer. To be happy is to love. To be happy, then, is to suffer, but suffering makes one unhappy. Therefore, to be happy one must love or love to suffer or suffer from too much happiness.”


  ― Woody Allen

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο Αισχύλος είπε ότι «Από γερό μυαλό γεννιέται η ευτυχία.» Εγώ λέω ότι την ευτυχία του καθενός μας την κρατούν άλλοι και την μιζέρια την καθορίζουμε κυρίως εμείς.

  Βασικός κανόνας για να είσαι ευτυχισμένος είναι να ήσουν κάποτε δυστυχισμένος και για να είσαι δυστυχισμένος πρέπει κάποτε να ένιωσες ευτυχισμένος. Το σίγουρο είναι ότι η ευτυχία είναι σίγουρα αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης με άτομα, συναισθήματα ή και πράγματα. Η δυστυχία από την άλλη μπορεί να είναι αποτέλεσμα των πιο πάνω (υποκειμένων, αντικειμένων που κάποτε σου φέρνουν ευτυχία) αλλά από την άλλη μπορεί να είναι και μια χρόνια σαδομαζοχιστική τάση ενός οργανισμού προς την λύπη. 'Ενα αυτο μαστίγωμα του είναι.

  Για εμένα ευτυχία είναι αυτό: «Η πιο μεγάλη ευτυχία στη ζωή είναι αυτή που μας δίνει η αντίληψη πως μας αγαπούν.»
  Βίκτωρ Ουγκώ

  M.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εγώ έν αντέχω ούτε την ολοκλήρωση, ούτε την διαφόριση. (Math jokes are the best). Also, μπορεί η διάθεση σου σε χρόνο dt καθαυτή να μεν εσhει τόση σημασία αλλά 1000 στιγμές dt μπορεί να σου δημιουργούν ένα filmstrip με happy στιγμές.
  Or, alternatively, you can let your life unravel in front of you(whatever that entales) without pointlessly thinking about happiness.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ευτυχία vs δυστυχία... Εν πολλά υποκειμενικοί όροι νομίζω! Ο καθένας νιώθει/ορίζει με διαφορετικό τρόπο τζαι την ευτυχία του τζαι τη δυστυχία του. Κάποτε είχα τις ίδιες σκέψεις που κατέγραψες κι εσύ στην ανάρτησή σου. Κοροϊδευα μάλιστα τούτες τις κατηγορίες των ανθρώπων που είτε θεωρούν ότι είναι / προσπαθούν να δείξουν ότι είναι ευτυχισμενοι, είτε είναι συνέχεια μέσα στη μιζέρια. Θεωρούσα πως είναι γελοίο να είσαι ευτυχισμένος ή δυστυχισμένος συνέχεια. Στην τελική όμως, αντιλήφθηκα πως ότι ίσως τούτοι οι άνθρωποι είναι όντως ευτυχισμένοι/δυστυχισμένοι γιατί ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται/αντιμετωπίζουν τη ζωή τους εν πολλά διαφορετικός απ’ ότι εγώ ή εσύ, για παράδειγμα.
  Ο δήθεν ευτυχισμένος πάει ταξίδι για να ξεκουραστεί κι αντί να κλείσει το iphone του (όπως θα έκανα εγώ για να περάσω καλά), ποστάρει συνέχεια φωτογραφίες στο fb του, δείχνοντάς μας πόσο happy είναι. Γιατί να αμφιβάλλω δηλαδή πως είναι στ’ αλήθεια ευτυχισμένος;
  Ο δήθεν δυστυχισμένος χωρίζει από γκόμενο/α, του πεθαίνει το pet, σκάει το λάστιχο του αυτοκινήτου του κ.ο.κ., ποστάρει συνέχεια μίζερα quotes/τραγούδια στο fb του, για να μας δείξει την απέραντη δυστυχία του. Γιατί να υποτιμώ τη δυστυχία του;
  Εμείς που αντιλαμβανόμαστε πως δεν υπάρχει ούτε απόλυτη ευτυχία, ούτε απόλυτη δυστυχία, γιατί ασχολούμαστε με τούτους τους ανθρώπους; Εμείς οι πιο ολοκληρωμένοι ανθρώποι, γιατί επηρεαζόμαστε που την τόση μεγάλη ευτυχία ή δυστυχία τούτων των ανθρώπων;
  Απλά σκέψεις κάνω...
  Α.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητέ ανώνυμε,

   Διαβάζοντας την απάντηση σου πρόσεξα ότι μιλάς για ολοκλήρωση. Φαντάζομαι ότι θα αναφέρεσαι στην πνευματική και ψυχική ολοκλήρωση. Δυστυχώς με την απάντηση σου θέτεις ακόμη ένα θέμα. Τι είναι ολοκλήρωση και ποιος νιώθει ολοκληρωμένος ως ένα σημείο τουλάχιστο (δεν είναι απόλυτος όρος για εμένα) και ποιος όχι. Γιατί λοιπόν ένα άτομο το οποίο δείχνει την ευαρέσκεια του η δυσαρέσκεια του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι λιγότερο ή περισσότερο ολοκληρωμένος από τον όποιοδήποτε άλλο συνάνθρωπο του. BTW με όλο τον σεβασμό προς την ανάρτηση σου, εκφράζω την διαφωνία μου όσον αφορά στην προσέγγιση σου σχετικά με την προβολή ευτυχίας ενός ατόμου. Συνήθως είναι ανάγκη του ατόμου να εκφράσει μια πλασματική ευτυχία. Οι λόγοι είναι πολλοί. Η προβολή κάτι τέτοιου κάνει το άτομο πιο αρεστό. Άρα η πραγματική του ανάγκη είναι η κοινωνική αποδοχή. Και επείδη ως ζώο κοινωνικό νιώθει μικρές ευχάριστες στιγμές (που μπορεί να προδιαθέτουν ευτυχία ή όχι, είναι υποκειμενικό όπως είπες) αλλά από την άλλη το άτομο έχει την ανάγκη της συντροφικότητας και επαφής με άλλα όντα και γιαυτό αν θα οριοτετούσαμε τι είναι ευτυχία ο πιο κοντινός όρος θα ήταν η ικανοποίηση διαφορετικών αναγκών από άλλους ανθρώπους. Από την άλλη η προσέγγιση της δυστυχίας είναι πολύ πιο εύκολη κατα την δική μου άποψη. Είναι πολύ πιο εύκολο για ένα άνθρωπο να είναι μίζερος ή δυστυχισμένος παρά από το να είναι ευτυχισμένος. Και πάλι στόχο μπορεί να έχει την αντίδραση του συνανθρώπου του. Αλλά επειδή η δυστυχία ως συναίσθημα είναι πιο κοινό και προσβάσιμο άρα και πιο εύκολο το άτομο την επιλέγει με μεγαλύτερη ευκολία και κάποιοι όπως λέει και η Βεατρίκη και i re quote Είναι πιο εύκολο να είσαι μονίμως δυστυχισμένος παρά να ελπιζεις στην ευτυχία. Δεν αντέχουν όλοι την ολοκλήρωση. Συμφωνώ Βεατρίκη μου με μονο μια μικρή διαφωνία, η ολοκλήρωση παραπέμπει στο απόλυτο και απόλυτη ευτυχία δεν υπάρχει. Μπορεί να υπάρχει απόλυτη δυστυχία, ευτυχία όχι.

   Με εκτίμηση,
   Μ.

   Διαγραφή
 9. Το μόνο που θέλω να σχολιάσω είναι τον άξονα με τα πάνω και τα κάτω.

  Θα μπορούσε σε ένα άξονα να έχεις σαν κατώτερο όριο σου το -5. Και σαν ανώτερο το +10 οπόταν βγαίνει ένας μέσος όρος λίγο πάνω από το 0 οπόταν είσαι οκ.

  Θα μπορούσε όμως να έχεις ένα κατώτερο όριο το +5. Κι ένα ανώτερο το +20. Οπόταν ο μέσος όρος βγαίνει κάπου στο Πολύ Καλά.

  Ναι! Σίγουρα έχουμε τα πάνω μας και τα κάτω μας.
  Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι ο άξονας παει στο άπειρο κι από τις δυο πλευρές. Άβυσσος.
  Είναι επιλογή μας αν θα πέσουμε στα πατώματα ή από κανένα μπαλκόνι.

  Αν θέσουμε το κατώτερο όριο μας κάπου στο + , όχι επειδή θέλουμε να το παίξουμε ανώτεροι και υποκριτές. Απλά επειδή έχουμε τα κότσια να διεκδικήσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής! Τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι μας και στα θέματα που μπορούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή