11/1/21

Σκέψεις για αρνητές κορονωιού κ εμβολίων

Αυτό που συμβαίνει σήμερα θεωρώ είναι εν μέρει λάθος των επιστημόνων. 

Επειδή περάσαμε κ απο ένα πανεπιστήμιο έχω στο μυαλό μου πώς μας αντιμετωπίζαν σαν φοιτητές οι "συνάδελφοι" καθηγητές. Εάν δεν ήσουν το πρώτο μυαλό, αλλά το δεύτερο κ καταιδρωμένο οι περισσότεροι σε είχαν σε ένα περιφρονητικό συνεχές τρέξιμο για να αποδείξεις ότι αξίζεις να αναπνεεις. Δεν θα ξεχασω τον καθηγητή της κβαντομηχανικής που πήγα να δω όταν με έκοψε για 5-6 φορά που μου είχε πει οτι το πρόβλημα του κόσμου ειναι η καλοπέραση που μας κάνει μαλθακούς και χαζούς ενώ να είχαμε κανένα πόλεμο κανενα λοιμό να ξεκανει καμπόσους θα ανέβαζε το επίπεδο. Ο στόχος του ελληνικού αυτού πανεπιστημιου ήταν να ολοκληρώσεις κ εσύ τες σπουδές σου ώστε να μπορείς κ εσύ να βλέπεις αφ`υψηλού όλους τους άλλους κοινούς θνητούς που δεν ήταν των θετικών επιστημών. 

Και αυτό κάνουν οι περισσότεροι, αν δεν ξέρεις χημεία, φυσική, μαθηματικά, έστω μια βιολογία είσαι υποδεέστερος. Ειδικά για άτομα που δεν βγαίνουν απο την έρευνα ή το πανεπιστήμιο ποτέ. Ζουν εχτός της πραγματικότητας και αδυνατούν να επικοινωνήσουν. Ελάχιστοι καταφέρνουν να μείνουν σχετικοί. 

Οπότε όταν παρουσιάστηκε το αντιεμβολιαστικό κίνημα δεν έγινε ουσιαστική προσπάθεια να αντιμετωπιστεί. Το θέμα χλευάστηκε, τι μαλακίες λένε αυτοί, τι χαζά άτομα, πεχτείτε κλπ. Να όμως που σε συνδυασμό με τα σοσιαλ μίτια κ την ασυδοσία κ την ελλειψη ελέγχου στο διαδίκτυο έχει γίνει ένας αχταρμάς πληροφόρησης που ο κάθε ένας άσχετος έχει άποψη κ έχει κάνει την "έρευνα" του. Και σε τι κατάληξη έχει οδηγηθεί το πράγμα? Να έχουμε τόσους αρνητές του κορονωιού και να μην θέλουν να εμβολιαστούν με επιχειρήματα. Καταλαβαίνω το να φοβάσαι οτιδήποτε νέο είναι λογικό. Ο μέσος άνθρωπος δεν σκέφτεται ότι ο επιστήμονας ή ο γιατρός που λίγη-εώς και πολλη-περιφρόνηση την έχει απέναντι σου έχει δίκαιο το πιο πιθανό. Ο ψευδοεπιστήμονας που δεν έχει τίποτε αλλο για να σε κρατήσει κοντά του πέραν της καλής του συμπεριφοράς και του ενδιαφέροντος του κ του σεβασμο κερδίζει στα σημεία. Ο γιατρός βιάζεται, έχει μια ουρά απέξω που περιμένει, και βαριέται ή σνομπάρει την ανησυχία σου, τον φόβο σου, την άγνοια σου.

Το χειρότερο είναι ότι ελάχιστοι επιστήμονες μπορούν να επικοινωνήσουν με ικανότητα. Γενικά ένας χημικός ένας βιολόγος δεν μιλά ποτέ με τρόπο καθησυχαστικό. Θα σου πει το πιο πιθανό να είναι εντάξει, 95% πιθανότητα, βάσει ερευνών 9 στους 10. Αυτό δεν είναι καθησυχαστικό. Αφήνει χώρο για ερμηνεία του άλλου 5%. Μιλώντας με στατιστικά δεν είναι το νόρμαλ που είναι ο κόσμος συνηθισμένος αν κ στην κοινότητα της επιστήμης είναι κοινή πρακτική. Επίσης οι επιστήμονες δυσκολεύονται τραγικά να μιλήσουν απλά "λαικά". Μπλέκουν δύσκολες λέξεις κ πράγματα που για κείνους είναι δεδομένα για τους υπόλοιπους είναι jargon. Άρα όχι μόνο δυσκολεύονται να περάσουν το μήνυμα, δυσκολεύονται και να αντικρούσουν τις λάθος απόψεις που μεταφέρονται. 

Που καταλήγει αυτή η ανάρτηση; 

Ότι απαντώ σε διάφορους πελλούς στο ίντερνετ αμα εύρω αθκιάση. Γιατί; Επειδή ο πελλός εν πελλός αλλά η γνώμη του εν τζαμέ. Κάποιος πρέπει να απαντήσει επδ θα την θκιαβάσει κ απλός κόσμος αδαής που φοάται, ανησυχεί δεν ξέρει, και πρέπει να έχει κ την αντίκρουση και την επιστημονική αλήθεια. 

Έχω την γιαγιά μου ασπούμε που θα πάει να κάνει τ εμβόλιο κ φοάτε. Πήγε κ ένας πεμπάμενος κ είπεν της 1000 πελλάρες με τα credentials του ισιωτή των δρόμων. Εν σε σκέψεις τωρά. Άρα πρέπει να κάτσω να μιλήσω της γιαγιάς, να της βοηθήσω, να της εξηγήσω, να την ηρεμήσω. Σαν την γιαγια μου άλλοι πόσοι; Σαν τον ισιωτή των δρόμων άλλοι πόσοι; 


Ε αυτά.

4 σχόλια:

 1. Heydon Prowse - How to start a conspiracy theory
  https://www.facebook.com/watch/?v=260202008566655

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν είχα σκεφτεί αυτή την παράμετρο, έχεις δίκαιο! Αν και παίζουν και πολλά άλλα πράγματα ρόλο... Διάφοροι αμόρφωτοι βρήκαν ευκαιρία να το παίξουν μορφωμένοι και σημαντικοί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχει κόσμο ο οποίος αξίζει και έχει νόημα να κάτσεις να του μιλήσεις, και κόσμο που εν "λοστ κέις" και απλά θα σου δημιουργήσει νεύρα άδικα των αδίκων. Αν εν κάποιος δικός μου, ή κάποιος που ξέρω ότι απλά ακούει ποτζεί ποδά και επηρεάζεται αλλά υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξει η γνώμη του, ασχολούμαι. Αλλιώς δεν το τραβά το σύστημά μου.
  Moonlight

  ΑπάντησηΔιαγραφή