21/1/19

Μανάες και υποκρισία


Εμένα αρέσκουν μου οι μαμάδες που εν ίσιες. Και που έχουν το κοπελούδι τους προτεραιότητα. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις που εν τα όρια της κάθεμιας. Κ πότε πρέπει για το καλό όλων να μπει η ψυχική υγεία της μάμας πρώτα.

Παραδείγματος χάρην, νευριάζω με σχεδόν όλες που εν είχαν γάλα να θηλάσουν. Και να ξέρεις ότι ελάχιστες δεν έχουν αρκετό γάλα να θηλάσουν. Και ξέρεις ότι ακόμα και άτομα που εν είχαν αρκετά να θηλάσουν προσπαθούσαν και το πήραν όσο παραπάνω μπορούσαν. Νευριάζω που επδ εν τα κατάφερες να θηλάσεις-επδ ταχα εν ειχες αρκετο γαλα-φταίω εγώ που εθήλασα. Και λαλούν σου πόσο δύσκολο ήταν. Ερμμμ, ναι ξέρω, επέρασα το και γω. Και αρκέφκουν τα fed is best. Εν το αντιστοιχο που νευριάζω που μου λαλούν πόσο τυχερή είμαι που τα κατάφερα κ έχω καλή δουλειά κ πάννω καλό μισθό. ΛΕΣ Κ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΜΕΙ ΜΕ ΤΥΧΗ το ότι είμαι δαμέ που είμαι και όχι το ότι γαμιούμαι μέρα νύχτα σε τούτη τη δουλειά και πάω μπροστά. Λες και τα βυζιά μου ετρέχαν γάλα σαν το συντριβάνι κ απλά έβαλλα το μωρό που κάτω.

Εν σου λαλώ ότι πρέπει να θηλάσεις-εν με κόφτει προσωπικά τι κάνεις. Αλλά να πεις, εμένα η αντοχή μου ήταν ως δαμέ και έτσι εν θήλασα. Μπράβο σου κ παραδέχομαι σε. Μεν μου λαλείς όμως ότι είμαι τυχερή που μπόρεσα να θηλάσω. Εν ήμουν τυχερή, απλά γαμήθηκα με τες ώρες κ τα βυζιά έξω κ θήλασα. 5 ώρες την ημέρα, κάθε μια ώρα το μωρό πάνω, έκαμα τράπεζα γάλακτος κ θήλασα. Όπως εγώ εννα θαυμάσω τις μαμάδες που έχουν υπομονή στες ιδιοτροπίες και διαχειρίζονται τα μωρά τους καλά ενώ εγώ άμα με πελλάνει χρειάζομαι να φύω που το δωμάτιο αλλιώς εννά την πατσαρκάσω, εν κακό ότι εν έχω υπομονή στες ακατάσχετες γκρίνιες; Νιώθω ενοχές που εν καταφέρνω να τη διαχειριστώ και καταλήγω να μπήω παουρκά κάποιες φορές; Ναι. Κάνει με κακή μάμα; Δεν νομίζω, κάνω τόσα άλλα πράματα. Κάνει με νόρμαλ άνθρωπο με προτερήματα και ελαττώματα, που απλά τούτες εν οι αντοχές μου; Ναι.

Το ίδιο με τον θηλασμό.

Και μετά φτάνουμε στο άλλο ακρο. Στες υπέρμαχες του θηλασμού. Που σε θαυμάζουν επδ θηλάζεις ακόμα. Που πάεις να τους πεις ότι κλαίεις επδ θηλάζεις ακόμα. Ότι άμαν το μωρό σου θέλει πάλε γάλα έρκεται σου να τραβάς τα βυζιά σου να τα φκάλεις να τελειωνει τούτη η ιστορία. Ότι απέκτησες αποστροφή στον θηλασμό κ όταν σου τζιζει το μωρό εν σάννα κ βάλλει σου βελόνες. Ότι είσαι αβοήθητη σε τούτο το φαύλο κύκλο, που κανένας εν σε βοηθά να φκεις και δεν έχει φως στην άκρη του τούνελ και μετά νιώθεις ενοχές που νιώθεις έτσι για το μωρό σου και αμα σου δηλώνει ότι το  θέλει νιώθεις ακόμα πιο σκατά. Όλες σε αποσωπούν. Οι μισές μανάες θαυμάζουν σε- το οποίο νευριάζει σε-και οι υπόλοιπες σε μια φάση αρκέφκουν σου τα "μα ακόμα". Και η μια μάμα που σε καταλάβει επδ περνά το ίδιο, πάλε εν τολμά να το κόψει και απλά είσαστε κ οι δύο εγκλωβισμενες σε τούτη τη κατάσταση.

Και άμα γράψεις ότι έβαλες πάς το στήθος σου κάτι με άσχημη γεύση για να σταματήσει το μωρό να θέλει πέφτουν πάνω σου να σε φαν επδ εν αντέχεις άλλο.


6 σχόλια:

 1. Νομίζω ότι ο θηλασμός σας κάνει πλέον περισσότερο κακό παρά καλό, σε βασανίζει και χαλά τη σχέση σας. Μάλλον είναι καιρός να το πάρεις απόφαση κ να το κόψεις. Εγώ θήλασα 7 μήνες, από τους 3 είχα μειωμένη παραγωγή και το επέμεινα αλλά όταν το έκοψα έφυγε ένα βάρος από πάνω μου. Ξεφούσκωσε επιτέλους το στήθος μου, γενικώς ένιωσα οτι απελευθερώθηκα. Σχετικά με τις μανάδες τι σε κόφτει τι λαλεί η καθεμιά... Κατά την άποψη μου έχει εκατομμύρια τρόπους να μεγαλώσεις ένα μωρό φτάνει να μην το κακοποιείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. έχω τόσα να πω. δεν με παίρνει να σου τα γράψω εδώ.
  Υπομονή να κάνεις είμαι σίγουρη σου το είπαν και άλλοι.

  Να βγαίνεις έξω από το δωμάτιο εννοείται. Σε νιώθω. Κάποιες φορές βοηθά.
  Θέλω να σου πω πολλά αλλά μετά σκέφτομαι τις δικές μου αντιδράσεις σπίτι και σκάζω. :)
  Τα πας μια χαρά αν με ρωτάς εμένα όσο διαβάζω εδώ μέσα. Μπορεί όντως αν σταματήσεις να την θηλάζεις να ηρεμίσεις αρκετά που να σε βοηθήσει με τα υπόλοιπα. Αλλά είπαμε εγώ συμβουλές δεν δίνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Είμαι υπέρμαχη του θηλασμού. Επειδή έχω διαβάσει και έχω ενημερωθεί. Γι’ αυτό και θήλασα και θηλάζω τα δύο μου παιδάκια. Καταλαβαίνω αυτά που λες και σε νιώθω, και στις δύο περιπτώσεις που αναφέρεις.

  Στην περίπτωση αυτών που «δεν είχαν γάλα» ή τους «έλειψε» στο μήνα προτιμώ να μην λέω πολλά. Μόνο αν δω σίγουρα ότι με «παίρνει». Επειδή στις πλείστες περιπτώσεις η καλή διάθεση να ενημερώσεις σε κατατάσσει αυτόματα στις μανιακές του θηλασμού που κατηγορούν όποια δεν θήλασε.

  Για τη δεύτερη περίπτωση έχω να σου πω ότι υπάρχουν κοπέλες που περνούν παρόμοιες καταστάσεις ή που τις πέρασαν και τις ξεπέρασαν και μπορούν να προσφέρουν κατανόηση, στήριξη και συμβουλές. Το δύσκολο στην Κύπρο που ο θηλασμός νηπίου θεωρείται ακόμα παράξενος και προβληματικός είναι να εντοπίσεις αυτές τις κοπέλες, που δεν θα σε κρίνουν επειδή θηλάζεις ακόμα, ούτε επειδή θέλεις να σταματήσεις. Αν θηλάζεις ακόμα και θα σε ενδιέφερε να γνωρίσεις διαδικτυακά τέτοιες κοπέλες, μπορώ να βοηθήσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Επειδή τα πέρασα και τα περνώ και εγώ αυτά τώρα είπα να σου γράψω και τη δική μου πραγματικότητα.

  Πήγα και εγώ σε σεμινάρια θηλασμού πριν γεννήσω, που σου λένε ότι "ελάχιστες δεν έχουν αρκετό γάλα να θηλάσουν", οπόταν και εγώ ένιωσα σιγουριά και ήθελα να θηλάσω.

  Μετά από μέρες ανακαλύψαμε με την παιδίατρο μας ότι το μωρό δεν έτρωγε,δεν είχε/έβαζε δύναμη να θηλάσει. Οπόταν αγόρασα μηχανή και έβγαζα γάλα. Η αλήθεια είναι ότι δεν κατάφερνα να βγάλω αρκετό γάλα για τις καθημερινές του ανάγκες οπόταν αναγκαστικά του δίναμε και φόρμουλα. Ήθελα να κάνω και τράπεζα αλλά...το αντίθετο τελικά.

  Στους 2μισι μήνες η ποσότητα που έβγαζα ήταν τόσο λίγη, και ήθελα και κανένα μισάωρο με την μηχανή. Είχα κουραστεί. Οπόταν είχα πει τότε ή ταν ή επί τας. Είπα ότι θα προσπαθήσω, στους 2μισι μήνες, να ξεκινήσω αποκλειστικό θηλασμό, ή θα σταματήσω εντελώς με την μηχανή και κανεί. Πομπαρίστηκα και με Fenugreek που διάβασα ότι βοηθά στην παραγωγή. Και πέτυχε. Θηλάζω αποκλειστικά τους τελευταίους 2 μήνες σχεδόν. Κατί που έγινε πάλι λόγω πολλής προσπάθειας που έκανα βδομάδες πριν, που προσπαθούσα να πείσω το μωρό μου να πιάσει το στήθος.

  Απλά ήθελα να πώ ότι δεν είναι όλα άσπρα ή μαύρα με τον θηλασμό. Θέλει ΠΟΛΛΉ προσπάθεια και πείσμα και επιμονή και τύχη όμως. Γιατί βλέπω την νύφη μου που γεννήσαμε μαζί και εκείνη με ευκολία θήλασε και θηλάζει ακόμη και έκανε και τράπεζα.Για κάποιες είναι πιο έυκολο από άλλες.

  Μπορώ να πω ότι εμένα με βοήθησαν οι (χωρίς πιέσεις) προτροπές και συμβουλές της παιδιάτρου. Ίσως μια γυναίκα παιδίατρος να βοηθά πιο πολύ την όλη κατάσταση? Δεν ξέρω.

  Μετά άλλη ιστορία με την επιστροφή στην δουλειά...

  Πάντως εγώ λέω στις φίλες μου, πέραν των όλων ωφελημάτων του θηλασμού, ότι αν πετύχει ο θηλασμός, ότι είναι πολύ πιο εύκολος από το να δίνεις φόρμουλα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πραματικά αξιοθαύμαστη είσαι. Το θέμα είναι έχεις δεν έχεις γάλα, να είσαι ενημερωμένη και να πάρεις την απόφαση σου. Όπως και εσύ. Εγώ πιστεύω, αμα ενημερωθείς και θέλεις να θηλάσεις, θα θηλάσεις, όπως και να είναι. Ειτε αποκλειστικά είτε σε συνδυασμό, είτε λίγο είτε πολλύ.

   Φυσικα κ δν ειναι μαύρο ή άσπρο. Εμένα δεν μου αρέσει το να κρύβονται πίσω από δικαιλογία για το να μην θηλάσουν το ότι δν είχαν γάλα και να μην προσπαθήσαν καν.

   Εννοείται ότι η φόρμουλα είναι θεόσταλτο δώρο σε κάποιες μάμάδες, για πολλούς λόγους. Όπως και η καισαρική για κεινες που την χρειάζονται.

   Αλλά αν δεν θέλεις να θηλάσεις μην κρύβεσαι πισω από δικαιολογίες.

   Διαγραφή