10/12/18

Κόρη δυόμιση χρονών και συγκατάθεση

Η κόρη μου είναι δυόμιση ετών και πάει νηπιαγωγείο.

Η κόρη μου είναι ήσυχο παιδάκι, που μεγάλωσε με ζώα κ έχει μάθει να χαιδεύει απαλά βελουδένια αυτάκια από γεννησιμιού της. Είναι τρυφερό παιδάκι.

Επι το πλείστον, δεν αντιδρά, σε παιδάκια που σπρώχνουν, χτυπούν, βιαιοπραγούν, αρπάζουν παιχνίδια επειδή έτσι γουστάρουν. Και είναι 99% αγόρια αυτά τα παιδάκια.

Όταν μου παραπονέθηκε ότι ένα συγκεκριμενο αγόρι την έσπρωξε και πάλι είπα να το κάνουμε σαν παιχνίδι, και να μάθει πώς να προστατεύει τον εαυτό της. Όταν τα μάτια της γέμισαν και με είδε με τρόμο κατάλαβα ότι κάτι πάει χ.

Την άλλη μέρα συζητώντας το μαζί της μου είπε οτι το παιδάκι αυτό την σπρώχνει και κλαίει, την χτυπά, την αγκαλιάζει, την φιλά και της κρατά το χεράκι της. Την ρώτησα αν αυτό το παιδάκι είναι φίλος της. Μου είπε όχι. Την ρώτησα αν η ίδια θέλει αυτό το παιδάκι να της κρατά το χεράκι της. Μου είπε όχι. Της είπα τότε κοιτάζοντας την στα μάτια, "τότε πες του όχι και τράβα το χεράκι σου". Και το δίχρονο κοριτσάκι μου μου είπε δακρύζοντας "Τον φοβάμαι".

Έσπασε η καρδιά μου. Το μωρό μου να κάθεται εκεί, να του κρατά κάποιος το χεράκι του, και να την αγκαλιάζει κάποιο άλλο δίχρονο, που επειδή την σπρώχνει και την χτυπά φοβάται να αντισταθεί.

Πήγα στο σχολείο, η δασκάλα μου τα επιβεβαίωσε όλα. Και ότι του αρέσει η κόρη μου, και της έχει αδυναμία και γι`αυτό. Την ρώτησα αν το μήνυμα που δίνουμε στο κοριτσάκι μου είναι ότι επδ κάποιου του αρέσει πρέπει να κάθεται να το δέχεται η κόρη μου αυτό, και αν επδ η ίδια φοβάται και δεν αντιστέκεται έχει δικαίωμα κάποιος να την αγγίζει ενω η ίδια δεν θέλει και μεις να το δικαιολογούμε όλο αυτό. Τότε το κατάλαβε.

Όχι δεν είναι μάνα μου αρέσκει του και μάνα μου δε κάνει της αγκαλιά και μάνα μου δώσε του το χεράκι σου, δώσε του το, ΟΧΙ δεν είναι οκ, και ναι η συγκατάθεση εν θέμα και στα δίχρονα τελικά.

Σε ένα κόσμο, που το να γεννηθείς κορίτσι έχει βαθμό επικινδυνότητας, και υπάρχουν συνέχεια κορίτσια θύματα αντρών στις ειδήσεις, ίσως να πρέπει να μάθουμε και στα δίχρονα την συγκατάθεση.
4 σχόλια:

 1. Συμφωνώ. Ως μάνα δίχρονου που ανήκει στην κατηγορία του 99% που λες, όταν τον δω να αγκαλιάζει περισσότερο από όσο θέλει ένα παιδάκι - το φύλο δεν με ενδιαφέρει και με αγόρι αν συμβεί το ίδιο θα κάνω- του λέω σταμάτα δεν θέλει άλλο. Μια μέρα ελπίζω να το καταλάβει κιόλας! Το θέμα δεν είναι φυσικά μόνο να το καταλάβουν τα 2χρονα αλλά κυρίως οι δασκάλες και οι γονείς τους πρώτα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. https://cupofjo.com/2017/04/how-to-teach-kids-consent/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εστεναχωρήθηκα. Νέα μάμα δαμέ, σε τούτον τον κόσμο που το να είσαι γυκαίκα που μόνο του εν έγκλημα.. Εν 8 μηνών τωρά τζαι κάθε μέρα φοούμαι τζαι παρατηρώ για να την προστατεψω όσο μπορώ- που εν μπορώ που ούλλα.

  Ελπίζω να ελύθηκε το θέμα σας στο νηπιαγωγείο. Ποτέ δεν είναι νωρίς να μάθουμε στα κοριτσάκια και μετά γυναίκες ότι εν ΟΚ να γίνουν δυσάρεστες.

  Τούτη η σελίδα εν βάλσαμο τζαι ελπίδα για το μέλλον
  https://ampa.lifo.gr/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χαίρεται, τώρα ειδα το σχόλιο σου. Ελύθηκε, κ τελικά γίναν φίλοι-μετά από μήνες.

   βρεθήκαμε οικογενειακώς για να παίξουν μαζί κ είδαν κ οι γονεις του το θέμα. τελικά με πολλή προσπάθεια από δασκάλα κ σχολείο κ δικό μας πουρου πούρου στο σπίτι τα βρήκανε.

   Την Α,μπα την λατρεύω, και ναι γίνομαι δυσάρεστη όσο μπορώ :)

   να σου ζήσει, να τα προστατεύσουμε τα παιδιά μας, κορίτσια μα και αγόρια κ από τους άλλους και από τους εαυτούς τους.

   Διαγραφή