4/10/18

Κόρη μηλιά κόρη μηλιά το άπτεητ

Είχα αναφερθεί σε προηγούμενο ποστ, τούτο, πως γενικά γυρεύκουμε για διάφορα θέματα κ διαβάζω. Και ένα που τα θέματα που με κρούζει γενικώς εν το πώς να προστατεύσω την κόρη μου από τον σεξισμό. Γενικά, ούτε ο άντρας μου εν κάθεται να συζητήσει μαζί μου, πιστεύει ότι εν υπερβολές και όταν παρουσιάζω επιχειρήματα και δεδομένα μου λέει οτι εν άδικο επδ εγώ το ψάχνω το θέμα και εκείνος όχι οπότε δεν μπορεί να με αντικρούσει, αλλά ύστερα που του διώ να διερευνήσει εν το κάνει. Ένας φαύλος κύκλος. Ούτε καν διάφορες φίλες μου και γνωστές δεν μπαίνουν στην διαδικασία. Εχτός από 4 φίλες μου-μια γυναικοπαρέα-που μπορούμε να πούμε μερικά πράματα παραπάνω. 

Στα πλαίσια αυτά επαράγγειλα διάφορα βιβλία, και ένα που τ΄λειωσα τωρά με τάραξε. Ψες διάβασα για ένα πολύ ενοχλητικό θέμα. Και σαν γνήσια ερευνήτρια επιστήμων μπαίνω στον κόπο, να κάνω reference check. Το βιβλίο έκανε αναφορά, στο πως τα στερεοτυπα για κάθε φύλο και τρυπώνουν στο υποσυνείδητο και επιδρούν στις επιδόσεις παιδιών όταν ενεργοποιούνται. (Δεν θα μπω σε περιπλοκες περιγραφές, το βιβλίο καλύπτει από θέματα Neuroscience, ανατομία, ψυχολογία, στατιστική και αποδεικνύει ότι τα δύο φύλα δεν διαφέρουν όσο διαφέρουν τα άτομα μεταξύ τους.)
Παρουσίασε μια έρευνα που έγινε, όπου γυναίκες και άντρες από ένα Πανεπιστήμιο, με ψηλούς βαθμούς στα μαθηματικά χωριστήκαν σε 2 ομάδες. Οι δύο ομάδες παρακολούθησαν τηλεόραση και είδαν 6 διαφημιστικά. Η μια ομάδα είδε ουδέτερα διαφημιστικά. Η άλλη ομάδα είδε διαφημιστικά στερεοτυπικά, όπου οι πρωταγωνήστριες, ή χαίρονταν για την κρέμα τους ή λαχταρούσαν να ψήσουν κ να φαν κέηκ. Μετά όλοι έκαναν το ίδιο τεστ μαθηματικών. Οι άντρες και στις δύο ομάδες, πήραν τα ίδια αποτελέσματα επιτυχίας-μεσους όρους. Τα αποτελέσματα των γυναικών ήταν διαφορετικά. Ο μέσος όρος των γυναικών που παρακολούθησαν τα στερεοτυπικά διαφημιστικά ήταν σημαντικά κατώτερος αυτών που δεν τα είχαν παρατηρήσει. Φυσικά δεν είναι τόσο απλό, καιγια να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό και να το προσφέρουν με σιγουριά έλεξαν και έκλεισαν διάφορες τρύπες ή αβεβαιότητες που μπορεί να υπήρχαν. Και επίσης η έρευνα επαναλήφθηκε επιτυχώς και άλλες φορές απο άλλες ομάδες. Όπως ένας λογικός επιστήμονας ξέρει, καμία έρευνα εν ισχύει σίουρα αν δεν επαναληφθεί από άλλους.Ακόμα, η μέθοδος εφαρμόστηκε και σε άλλες ομάδες, όπως διαφορές εθνότητες, πχ. αφρικανους. Με παρόμοια αποτελέσματα. 

Αν ξέρετε να διαβάζετε έρευνες και στατιστικές ορίστε:

Consuming Images: How Television Commercials that Elicit Stereotype Threat Can Restrain Women Academically and Professionally

Το πόσο με τάραξε αυτό. Επειδή προσπαθώ. Να την μεγαλώνω εχτός στερεοτύπων. Να μεν μπαίνω στο τρυπάκι. Να γίνει  αυτή που θέλει και όχι αυτή που πρέπει. Αλλά έχουμε πρόβλημα παντού. Σπίτι μας. Στο σχολείο. Στην κοινωνία. Όχι ηθελημένα. Ακόμα και εγώ η ίδια μπορεί να έχω κολλημένα στερεότυπα στο πίσω μέρος του μυαλού μου τα οποία να εμφανίζονται την ώρα που δεν έχω την υπομονή να κάμω το σωστό. Και σημαίνει ότι νιώθω ότι εν μπορώ να κάμω και πολλά πράματα. Τούτη εν η πραγματικότητα.

Το βιβλίο εν το έχω πλέον, εδάνεισα το σε μια φίλη μου, που έχει γιο. Αναφέρομαι πιο πάνω μόνο για γυναίκες. Το βιβλίο  όμως αναφέρεται και σε μεγάλο βαθμό και στους άντρες.
4 σχόλια:

 1. Πιστεύω πως όσο υπάρχουν άνθρωποι θα υπάρχουν και στερεότυπα. Το βλέπω σαν το σταθερό εμπόδιο που πρέπει όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας είτε να υπερπηδήσουμε και να "ανέβουμε πίστα", είτε να σταθεροποιηθούμε σε αυτή που βολευόμαστε και να γίνουμε όσο το δυνατόν καλύτεροι εκεί.
  Πάντως, δύσκολα να δρας και να αντιδράς κάθε στιγμή απέναντι στο παιδί σκεπτόμενη μήπως του περάσεις κάτι υποσυνείδητα. Καλή δύναμη στην προσπάθεια.
  Καλώς σε (ξανα)βρίσκω ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το οτι αγχώνεσε και το ψάχνεις σημαίνει οτι ήδη είσαστε εσυ κ η μικρή σου κερδισμένες. Νομίζω πολυ λίγες γυναίκες αντιλαμβάνονται τον σεξισμό, τα στερεότυπα κ τον μισογυνισμό στα οποία εκτίθονται κ καταλήγουν να εστερνίζονται με πάθος. Δυστυχώς οι μεγαλύτεροι πολέμιοι των γυναικών είναι οι ίδιες οι γυναίκες κ οι μανάδες τους που τις μεγαλώνουν να υποτιμούν τον εαυτό τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ευτυχώς που υπάρχουν κι άλλοι! για πες τα βιβλία που διαβάζεις. έξυπνη κίνηση να τα διαβάσουν μαμάδες (και μπαμπάδες!) αγοριών, όχι απλά κοριτσιών. όσο για τον άντρα σου (και κάθε άντρα), δύσκολο να μπει στο τρυπάκι να το κατανοήσει, όπως δύσκολο ίσως να κατανοήσουν οι λευκοί (λόγου χάρη), που είναι εκ των πραγμάτων σε πλεονεκτική θέση γιατί υπάρχει ρατσισμός εναντίον των έγχρωμων ατόμων αφού νομικά έχουν όλα τα δικαιώματά τους...γιατί πέρι ρατσισμού πρόκειται...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Όντως η κοινωνία επιρεάζει αρκετά αλλα πιστεύω οι έρευνες βοηθούν και ευαισθητοποιούν ένα θέμα αλλά πολλά βασίζονται στο parenting που κάνεις στο παιδί σου. Νιώθω βέβαι πως τα σεξιστικά στερεότυπα των ΜΜΕ δεν επιδρούν και τόσο όσο λένε, αφού αν το ψάξεις τα κορίτσια έχουν, σε αρκετές σεξιστικές κοινωνίες με έντονα στερεοτυπικές κουλτούρες, υπερβεί τον αριθμό αγοριών στα πανεπιστήμια και βγάζουν και καλύτερους βαθμος.
  Το θέμα είναι, πως οι ερεύνες και τα βιβλία είναι κάλα για ενημέρωση και σκεπτικισμό, αλλά πάντα να θυμάσε πως θελουν να πουλήσουν και γι'αυτό παιζουν πάνω στις ανασφάλειες σου ως φεμινίστρια μητέρα.

  (Μπάι δε γουέι, I AM BACK!)

  ΑπάντησηΔιαγραφή