19/3/15

Ο δικηγόρος του διαβόλου ή αυτά εν ολίγοις

1. Έκαμε ο Πάνικ μιαν ανάρτηση και ππέσατε να τον φάτε, γιατί τόλμησε να πει κάτι που μπορεί ή και όχι να πέρασε από το μυαλό του οποιοδήποτε. Ότι στην τελική-εάν ο Βαγγέλης αυτοκτόνησε-τότε οκ, αυτοκτόνησε, τι να κάνουμε; Ισως απλά επέσπευσε τα πράγματα. Ίσως αν δεν άντεξε αυτό να μην άντεχε τίποτε από τα υπόλοιπα. Ο κυνισμός μέσα μας μίλησε. Από την άλλη λυπήθηκα, επειδή τούτο το παιδί, εν ήβρε ένα πλάσμα να τον νιώσει. Γιατί μόνο με στήριξη καταφέρνεις να γλιτώσεις. Στήριξη και δυναμισμό. Το να εύρεις την δύναμη να αυτοκτονήσεις εν θεωρώ ότι έχει να κάμει με το πως σου συμπεριφέρουνται οι άλλοι. Και γω, που γενικά εν εβιώσα μπούλινγκ, πολλές φορές εσκέφτηκα "ποιο το νόημα τούτης της ζωής;" Εν πολλές παραμέτρους ένναιν μια! Ο άνθρωπος κατά τα λεγόμενα ήταν λιγομίλητος ήταν μοναχικός, το να κάτσουμε τωρά να καταδικαζουμε και να μιλούμε με φανφάρες, θεωρώ ότι εν χάσιμο χρόνου. Λυπήθηκα για τον μιτσή, αλλά τούτα τα πράματα και η βία από άνθρωπο προς άνθρωπο εν είναι τωρά που γίνουνται. Και ίσως αν εμάθαινε να αντιστέκεται και να ανταποδίδει που τους γονείς του, τότε ίσως να εβρισκε το κουράγιο να συνεχίσει να ζει. Αλλά δεν το βρήκε.

2. Πολλές περιπτώσεις τέτοιες βίωσα. Όχι εγώ, επειδή εγώ εν διούσα σημασία, όχι πως δεν μου έτυχε ποττέ. Ασπούμε εντύνουμουν αγόρι στην εφηβεία. Αλλά δεν με απασχολούσε. Ποτέ δεν ενιωσα την ανάγκη να είμαι μέλος της παρέας, Ή να είμαι νόρμαλ. Πολλές περιπτώσεις που είδα. Πάντα τα παιδιά είναι κακά. Πολλά έντονο περιστατικό που μια συμμαθήτρια μου, μετά που άλλαξε σχολείο λόγω μπούλινγκ, μόλις είδε την κλίκκα που την καταδίωκε να φτάννει στο  καινούριο της σχολείο για να την "δουν", άρχισε να τρέχει, έππεσε χαμέ και χτύπησε. Έπαθε αμνησία, ακομα εν θυμήθηκε τίποτε. Έχει 15 χρόνια. Έχει 2 μωρά και είναι ευτυχισμένη στον γάμο της. Ή ενας φίλος μου, που τον εβιάσαν επειδή ήταν γκέυ, μικρός και απονήρευτος. Τον εβιάσαν, και στην συνέχεια τον απειλούσαν για να τους δίνει λεφτά. Μέχρι που μπήκαν σπίτι του νύχτα που το παράθυρο ενώ λείπαν οι γονείς του για να τον τρομοκρατήσουν επιπλέον. Αυτό το άτομο τα κατάφερε να φέρει τα μίλια του. Και είναι μονιμα στο εξωτερικό. Και έχει γκόμενο. Αυτά τα πράγματα πάντα συνέβαιναν. Και πάντα θα συμβαίνουν. Το θέμα είναι να βρεθεί ένα πλάσμα να σε στηρίξει. Και αν τα καταφέρεις να φκεις δυνατός. Να εύρεις την αξιοπρέπεια σου.

3. Θυμούμε μια φορά στην προδημοτική, είπε μου ένας συμμαθητής μου ότι ο παπάς του θα βάλει τον παπά μου μες τον λάκκο και να τον θάψει και να πεθανει. Κλάματα κακό, εν σταματούσα να κλαίω. Ήρτε η μάμα μου στο σχολείο εσύναξε με. Ποτζιεί ποδά, παρακάλια και δωροδοκίες, είπα της τι έγινε. Πάμε την άλλη μέρα στην προδημοτική μετά την ώρα που ξεκίνησε το μάθημα. Φκάλλουν τον μιτσή έξω που την αίθουσα που τον περιμέναμε με την μάμμα μου. Έκαμε η μάμα μου τον μιτσή με το λάομα, πόσκατο που πάνω ως κάτω. Μα πόσο το χάρηκα! Και ποττέ δεν με ξαναπειράξαν στην προδημοτική.

4. Ή την αλλη φορά που ήμουν 14 χρονών και πειράζαν με κάτι κωλόπαιδα. Ηρτε τάχα μου ο παπάς μου να με υπερασπιστεί, και εκάμαν τον μαύρο που τον ξύλο οι βλάκες. Μετά το νοσοκομείο επήαμε στην αστυνομία, εφάαν καμπόσο ξύλο οι μπαστάρτοι. Πάντα σκέφτουμαι το περιστατικό με τρόμο αλλά και νιώθω τόση ασφάλεια.

5. Τι θέλω να πω...οτι πάντα ένιωθα τούντους 2 ανθρώπους πίσω μου. Ότι είμαι αξέπτετ, και ότι είμαι προτέκτετ όσο χρειαστεί. Όσο μπορούν. Και που τζιαμέ ξεκινά το μυστικό. Η αυτοπεποίθηση, η δύναμη. Όταν η μάνα που σε έφερε στον κόσμο μαθαίνει σου την ηττοπάθεια θα είσαι πάντα ηττοπαθής. Να σκύβεις το κεφάλι, να σιωπάς ως πάρατζιει, να δέχεσαι την μοίρα σου. Όταν η μάνα που σε έφερε στον κόσμο,  εν σε δέχεται όπως είσαι πώς να δεχτείς εσύ τον εαυτό σου;

6. Φυσικά και κείνη η μάνα ίσως έτσι να έμαθε μια ζωή. Ίσως και εκείνη να εβίωνε ή να βιώνει βία. Τα πρέπει της κοινωνίας, η ανάγκη να ανήκεις σε μια ομάδα που σε αποδέχουνται. Να μην ξεχωρίσεις, να είσαι "νόρμαλ", να υποκρίνεσαι για να αρέσεις. Να συμβιβαζεσαι και να χάνεις τον εαυτό σου, την δύναμη σου. Να πρέπει να ελέγχεις την εικόνα σου προς τα έξω.

7. Διάβασα κάπου "σιχαίνομαι τους ναζί, τους μοδάτους και τους χιπστερ". Και σκέφτουμουν, όλα είναι ένα είδος φασισμού. Όλες οι ομάδες πλυθησμού. Τι διαφορά έχει στην αντίληψη ο ναζί, ο χιπστεράς, ο ζωοφιλος, ο κομμουνιστής, ο εθνικιστής, ο φαν της υγιεινής διατροφής, ο οπαδός, ο φασιονίστας, ο γκικ, ο επιστήμονας, ο θρήσκος. Όλοι θέλουν να ανήκουν κάπου. Προσδιορίζουν τον εαυτό τους βάσει αυτής της ομάδας που θέλουν να ανήκουν, θεωρούν τους εαυτούς τους καλύτερους ανθρώπους βάσει αυτής της ιδιότητας τους, όπως οι ναζοί θεωρούσαν την αρεία φυλή ανώτερη. Έτσι και ο ζωόφιλος είναι ανώτερος από τους υπολοίπους, ο επιστήμονας ανώτερος, ο θρήσκος ανωτερος, ο χίπστερ. Έχει βρει το νόημα, έχει βρει το μυστικό, και την σωστή στάση ζωής. Αυτό είναι το κακό. Τι συμβαίνει αν δεν μπορείς να ανήκεις πουθενά; Νιώθεις απόρριψη. Το πόσο ιμπακτ θα έχουν αυτές οι ομάδες εξαρτάται από τα άτομα.

8. Και είναι ο λόγος που με θυμώνουν, οι κουμμουνιστές, οι ζωόφιλοι, οι θρήσκοι. Δεν είναι πραγματιστές. Θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, χωρίς να αντιλαμβάνονται την πραγματική ανάγκη. Θέλουν να μετατρέψουν την κόλαση σε παράδεισο χωρίς ενδιάμεσο, και χωρίς να αξιολογούν την κατάσταση. Πχ. Αντί να δουν πως να προστατεύσουν τα ζώα που παράγουν γάλα, ή που σφάζονται, δηλώνουν χορτοφάγοι και σου φωνάζουν πώς μπορείς να τρως κρέας. Αντί να ενδιαφερθούν για να προωθήσουν μέτρα που να προστατεύουν τα ζώα ώστε να θανατώνονται σωστά χωρίς να ταλαιπωρουνται, εκείνοι θέλουν να πείσουν όλο τον κόσμο να μην τρώει κρέας. το αποτέλεσμα; εκείνοι νιώθουν ηθικά ικανοποιημένοι με την στάση τους που δεν έχει κανένα μα κανένα αντίκτυπο στον κόσμο και στην κοινωνία. Οι κομμουνιστές, που έχουν πολύ καλές ιδέες για το τι λάθος γίνεται στην κοινωνία και το διασκεδάζουν με συναυλίες του παπακωνσταντίνου, χωρίς να μπορούν ουσιαστικά να αντιληφθούν τις καταστάσεις και να βοηθήσουν πραγματικά τον εργαζόμενο. Και γι αυτό ασπούμε με εκνευρίζει το ΚΚΕ, που ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, αλλά συμπαθώ τον Σύριζα. Δεν θα αναφερθώ καν στα εν οίκω. Αλλά όσο πιο πολλές συναυλίες της ΕΔΟΝ πας τόσο καλύτερα νώθεις. Και η ζωή συνεχίζεται...με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να εξαθλιώνονται και την ΠΕΟ να παίζει το ομώνυμο. Οι θρήσκοι, που αντί να ακολουθήσουν τις πρωτοποριακές ιδέες του Χριστού, ασχολούνται ποιός μπορεί ή όχι να γαμηθεί, και πότε. Πότε η γυναίκα είναι ακάθαρτη και τι γρουσαφικά θα βάλω σήμερα. Μα τι να σας πω, αυτή η κοινωνία είναι γεμάτο μαλακες, που τελικά δεν προσφέρουν τιποτε. απλά στον μικρόκοσμο τους είναι σημαντικοί, επειδή ακόμα μια μέρα ακολουθούν μια ιδεολογία και ζουν σε ένα γκρουπ. Που έχει μηδενικό αντίκτυπο σε αυτούς που πραγματικά τους έχουν ανάγκη.

9. Είναι απίστευτο πως όλοι αυτοί οι ανθρώποι με μαλακισμένες αντιλήψεις δεν κρατιούνται να τις προωθήσουν. Να τις επιβάλουν. Οι παλαιού τύπου αριστεροί και όλοι της κύπρου, οι εθνικόφρονες, οι δεξιοί, οι ναζί, οι θρήσκοι, οι οπαδοί, και όλοι αυτοί που έχουν άποψη για το οτιδήποτε. Να καθορίζουν ποιός δικαιούται να παντρευτεί με ποιόν, αν οι γκευ δικαιούνται, αν οι γυναίκες φταίνε που τες βιάζουν, αν είναι πουτάνα, τι πρέπει να τρως, πως πρέπει να μιλάς, ποιόν πρέπει να αγαπάς, τι πρέπει να πιστεύεις, πόσα λεφτά πρέπει να βγάζεις με ποιούς πρέπει να κάνεις παρέα, τι αστεια μπορείς να λες, και πόθεν πρέπει να είσαι. Στο κάτω κάτω μια ζωή είναι. Και να γαμηθείτε ούλλοι.

10. Οπότε ναι, βάσει τον πιο πάνω, και του δεδομένου ότι η ζωή είναι εντελώς παντελώς άσκοπη-(φαί σιεσιό και τάφος), και δεδομένου ότι οι μπούλις πάντα θα υπάρχουν, είτε τώρα είτε στο μέλλον, άμα είσαι διαφορετικός και επιμένεις στην αυτονομία σου και στην ιδιαιτερότητα σου πάντα θα βρίσκεις κάποιους να σου καθορίζουν τι πρέπει να κάμεις, το κράτος, η κοινωνία, το χωριό, οι αρχές, η εκκλησιά, να μεν είσαι γκέυ να χώνεσαι, να μεν είσαι πουτάνα, να μεν κάμεις κοπελλούι εχτός γάμου, να μεν είσαι άθεος, να μεν έχεις δικαίωμα να κάμεις ότι στα ανάθεμα θέλεις με τούτο το σώμα και τούτη τη ζωή, μπορώ να τον καταλάβω τούτον τον Βαγγέλη.

Όσο υπάρχουν θύματα, θα υπάρχουν μπούλις, όσο υπάρχει κοινωνία, που ππέφτει να φάει ένα άτομο επειδή εκφράζει μια διαφορετική άποψη, ναι τον Πάνικ λέω, τότε ο Βαγγέλης δικαιώνεται για την απόφαση του. 


22 σχόλια:

 1. Προσωπικά δε νιώθω ότι έπεσα να τον φάω. Είμαι ανεκτική σε άπειρα πράγματα αλλά το συγκεκριμένο ποστ με σόκαρε βαθιά και ένιωσα την ανάγκη να το εκφράσω. Άλλωστε γράφει δημόσια άρα εκτίθεται στην κριτική και έχει ανοιχτά τα σχόλια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν έπεσες να τον φας, απλώς τον είπες σκατάνθρωπο.

   Διαγραφή
  2. Brenda, είπα ότι με εκείνο το post θεωρείται σκατάνθρωπος, επειδή αποκαλεί "εξελικτική αποτυχία" και "πουττούι" έναν μιτσή που έφτασε να αυτοκτονήσει επειδή εγαμήθηκε το μέσα του. Αν θεωρείται ότι έπεσα να τον φάω, fair enough.

   Διαγραφή
  3. *φαίνεται, όχι θεωρείται.

   Διαγραφή
 2. Ο Πανίκος για μέναν έshιει μια γοητείαν (οϊ σεξουαλικής φύσεως) γιατί εν έξω καρκιά, εν έshιει αναστολές που έχω εγώ στην έκφρασην. Ας πούμεν εγώ ποττέ έθθα ετολμούσα να γράψω όσα γράφει στην αρχήν για τες "φυσικές ανάγκες". Στη συγκεκριμένην ανάρτηση νομίζω απλά επαρεξηγήθηκεν. Άλλα ήθελεν να πει τζιαι άλλα εκαταλάβαμεν. Όταν είδα τες αντιδράσεις τζιαι εξαναθκιάβασα την ανάρτηση, είδα στοιχεία που μου εφύαν τζιαι μέναν. Πάραυτα, εμμένω στο σημείον της απαισιοδοξίας που φκάλλει (ασυνήθιστον γιατί συνήθως φκάλλει θετικότηταν) ότι "κάποια πράματα έθθα αλλάξουν ποττέ". Εν μια συντηρητική άποψη κατ' εμέναν τούτη, που τη στιγμήν που αναγνωρίζουμεν ότι παίζει μεν ρόλον το τι κουβαλά ο άθρωπος θέλει εν θέλει (γονίδια) αλλά το περιβάλλον που μεγαλώνει εν πιο καθοριστικόν στο τι συμπεριφορές εκδηλώνει σε κάθε ηλικίαν. Άρα αλλάσσοντας το περιβάλλον, μπορείς να αλλάξεις τζιαι τα κακώς κείμενα, είτε προς το καλλίττερον είτε προς το shιειρόττερον.
  Όσον για το θέμαν των "ομάδων" τζιαι του "φασισμού", να μου επιτρέψεις μια διευκρίνισην. Δεν είναι αλληλένδετα τα θκιό ούτε αυτονόητα. Ο άθρωπος εν ζώον κοινωνικόν τζιαι η ανάγκη του "ανήκειν" εν έμφυτη, οπότε δεν μπορεί να συνιστά "φασισμόν" κάτι τόσον οικουμενικόν. Φασισμόν κατά την δική μου αντίληψη συνιστά να χτίζεις το είναι τζιαι την κοσμοθεωρίαν σου αποκλειστικά μέσα που τον περιορισμένον φακόν της εκάστοτε ομάδας στην οποίαν επέλεξες (ή επιλέχθηκες) να ενταχθείς. Συνήθως τούτη η "αναπηρία" σφαιρικής αντίληψης οδηγεί στην μισαλλοδοξίαν τζιαι τον σωβινισμόν του φασισμού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. δεν ειναι αλληλένδετα αλλα σε μεγάλο βαθμό γίνονται στην κύπρο. όπως πχ τα χρώματα της ποδοσφαιρικής σου ομάδας να είναι γαλανόλευκα και να υποστηρίζεις τον Γριβα(να κάνουμε κανένα άλλο παραλληλισμό εχτός της ομόνοιας και εφκάλαν
   μας φασίστες οι νον-μπουλις)

   Διαγραφή
 3. Εγώ εδιαφώνησα στο πώς ονομάτισε, τζαι στο ότι επιμένει ότι εν μάταιο να πολεμάς το μπούλινγκ, επειδή έτσι εν ούλλοι μαλθακοί.
  Όι. Πρέπει να γίνονται και τα δύο.
  Έφκαλε μια κατζία το ποστ, εν θέλω να πω πώς το σκέφτηκα, αλλά το να θωρείς έτσι περιπτώσεις και να μεν τες αναφέρεις, να μεν σκέφτεσαι πώς να επέμβεις, τζαι λαλείς έτσι ένει, έννεν σωστό. Τζαι εν εκπαιδευτικός. Εν θα έθελα να εν κοντά σε δικό μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ίσως να είμαι κι εγώ "σκατάνθρωπος" αλλά εμένα δεν με σόκαρε το ποστ του Πάνικ και όσο για το δικό σου με βρίσκει 100% σύμφωνη. Εδώ και μέρες το σκέφτομαι ότι δεν γύρισε κανείς να πει, εκείνη η -χαροκαμένη πλέον- οικογένεια πόσο τον στήριξε τούτο τον άνθρωπο; Η ευθύνη των γονιών είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ στις αντοχές που θα αναπτύξουν τα μωρά τους και μάλλον εδώ μιλάμε για παταγώδη αποτυχία, την οποία σεβόμενοι το δράμα της οικογένειας αρνούμαστε να υποδείξουμε.

  Υ.Γ. δεν μπόρεσα να μην γελάσω με το "με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να εξαθλιώνονται και την ΠΕΟ να παίζει το ομώνυμο." Brilliant :-)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, η οικογένεια έχει τεράστιες ευθύνες. Γιατί αν τζείνο το κοπελλούι είχε κάπου να στραφεί, πιθανότατα να ζούσε σήμερα.

   Τούτο όμως δεν δικαιολογεί το να "αθωώνουμε" τους bullies και να λέμε ότι η λύση του προβλήματος θα ήταν να ενδυναμωθεί ο Βαγγέλης. Τούτη εν η βασική μας διαφορά. Τα ευαίσθητα άτομα πάντα θα υπάρχουν, όσο loving και accepting γονιούς και να έχουν. Εν καθήκον μας σαν πολιτισμένη κοινωνία να τα προστατεύουμε όσο μπορούμε. Κατά την άποψη μου τουλάχιστον.

   Διαγραφή
  2. ΠΟΥΘΕΝΑ δεν είπα να αθωώσουμε τους bullies. Ο Πάνικ μίλησε για μια εσωτερική του πάλη (δηλαδή απλά οι σκέψεις του) και δέχθηκε τέτοιες επιθέσεις. Ποιος είναι ο bully εδώ;

   Διαγραφή
  3. Brenda νομίζω πρέπει να διαβάσεις την απάντηση μου εδώ αλλά και το ίδιο το post του Πανίκου λίγο καλύτερα.

   Δεν λέω ότι είπες εσύ ότι πρέπει να αθωώνουμε τους bullies. Ούτε ο Πανίκος το είπε. Όμως, εστιάζει στην ευθύνη του Βαγγέλη και όχι των θυτών του. Πουθενά δεν λέει ότι το bullying είναι κάτι κακό, κάτι που ΔΕΝ θα έπρεπε να συμβαίνει. Δεν αναφέρεται καθόλου στην ευθύνη των θυτών, αυτό θέλω να πω. Μεταθέτει την ευθύνη στο θύμα. Ακόμα και στο σημείο όπου μιλά για το πώς το βλέπει ο άνθρωπος, πάλι κυνικός είναι. Ότι αυτά πάντα θα συμβαίνουν. Η πλευρά ενός ευαίσθητου ανθρώπου δεν υπάρχει πουθενά.

   "Ήσουν αδύνατος. Εξελικτική αποτυχία. (...) Και ξέρεις κάτι ρε Βάγγο? Όλοι, θύτες και θύματα αναγνωρίζουν στην τελική, ότι ο μεγαλύτερος νταής στη ζωή, είναι η ζωή. Και δεν τα έχει με άλλο, τα έχει με όλους. Αν δεν εκατάφερες να επιβιώσεις ένα πανεπιστήμιο, ίσως απλά να επισπέυτηκε μια διαδικασία που ήταν αναπόφευκτη. Ίσως απλά ο θάνατός σου να έκαμε το Δαρβίνο να χαμογελάσει με ανακούφιση στο μνήμα του. Απέτυχες να προσαρμοστείς, όπως εκάμαμε οι υπόλοιποι. C'est la morte."

   Για μένα ειδικά το πιο πάνω απόσπασμα είναι απαράδεκτο. Και ειδικά που έναν άνθρωπο που είναι εκπαιδευτικός. Που θωρεί παρόμοια πράματα και επιλέγει να σιωπά. Για σένα είναι αποδεκτό. Fair enough.

   Διαγραφή
  4. Επίσης κάτι άλλο που θα ήθελα να πω.. Ο Πανίκος εν ένας άνθρωπος που εκφράζει έντονες απόψεις.. Κάποιες φορές καταφέρεται έντονα εναντίον κοινωνικών ομάδων ή ανθρώπων που έχουν αντίθετη άποψη από τη δική του. Δηλαδή τούτο που είπε και η Beatrix πιο πάνω δεν ισχύει.

   "Όσο υπάρχουν θύματα, θα υπάρχουν μπούλις, όσο υπάρχει κοινωνία, που ππέφτει να φάει ένα άτομο επειδή εκφράζει μια διαφορετική άποψη, ναι τον Πάνικ λέω, τότε ο Βαγγέλης δικαιώνεται για την απόφαση του."

   Μα δαμέ ο ίδιος ο Πανίκος σε κάποια posts "πέφτει να φάει" κόσμο που διαφωνεί μαζί του, με την έννοια ότι εκφράζει έντονα την αντίθεση του (όταν υπάρχει τέτοια). Εδώ, στο ίδιο το επίμαχο ποστ, λέει μας ότι ο Δαπίτης αξίζει να φάει ξύλο επειδή είναι Δαπίτης. Είσαστε σοβαροί ας πούμε; Τούτο εν το θεωρείτε bullying, και θεωρείτε bullying το να του "την πει" κάποιος;

   Διαγραφή
 5. Είμαι η Νεράιδα και υποκλίνομαι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Δεν θα μπορούσες να τα πείς καλύτερα! Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα και ο καθένας όπως 'θέλει' την εκλαμβάνει!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Με όσα γράφεις με βρίσκεις σχεδόν σύμφωνο αλλά να με συγχωρείς αυτά που γράφει ο panic είναι εκτός και σε καμία περίπτωση δεν είναι η κυνική πλευρά των πραγμάτων αλλά η πλευρά του "θέλω να μείνω εκτός και βρίσκω τρόπο να δικαιολογήσω τα αδικαιολόγητα". Εγώ προσωπικά δεν ξέρω την οικογένεια του Βαγγέλη, και αν τον στήριξε ή όχι, ούτε τι ήταν αυτό που τον ώθησε να δώσει τέλος στη ζωή του, ούτε αν όλα όσα λέγονται στην τηλεόραση είναι αλήθεια ή ψέματα.

  Αυτό που ξέρω είναι πως ναι μεν πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα κακοποιούν ψυχικά ή σωματικά άλλους αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να καθόμαστε άπραγοι και να κατηγορούμε τα θύματα πως αυτά φταίνε και "καλά να πάθουν". Προσπαθείς πάντα για το καλύτερο για τον εαυτό σου και για τη κοινωνία που ζεις.

  Είμαι και εγώ εκπαιδευτικός και σε καμία περίπτωση δεν θα έμενα σιωπηλός σε τέτοιες συμπεριφορές. Πιστεύω πως η σιωπή από αυτή τη θέση είναι αποδοχή τέτοιων συμπεριφορών. Σαν εκπαιδευτικός η δουλειά σου δεν είναι μόνο η διδασκαλία της επιστήμης σου. Το πιο σημαντικό είναι η διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Σαν εκπαιδευτικός μπορείς να βοηθήσεις παιδιά (θύτες ή θύματα) και να πάρουν από εσένα ότι δεν μπορούν να πάρουν από το σπίτι...

  Είμαι γονιός και αν έπεφτε στην αντίληψη μου κάτι τέτοιο που αφορούσε το γιο μου ή κάποιο συμμαθητή/τρια του, δεν θα έκανα τον νταή αλλά θα το ανάφερα ζητώντας λύσεις από τους υπευθύνους. Και φυσικά θέλω να πιστεύω πως έχω τα μάτια μου ανοικτά ώστε όχι μόνο να τον στηρίξω αν χρειαστεί αλλά και να μην παρουσιάσει τέτοιες συμπεριφορές.

  Τέλος δεν θέλω να πιστεύω πως ο κόσμος είναι χωρισμένος σε θύτες και θύματα...

  ΚΔ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ευχαριστώ πολυ για το σχόλιο, το
   μόνο που να διευκρινήσω το θύμα μπορεί να γίνει θύτης και ανάποδα, δεν εννοόυσα ότι υπάρχουν καλοί και κακοί. κατά τα άλλα αυτό το σχόλιο ειναι ενα υπόδειγμα του πως μπορείς να διαφωνείς χωρίς να κάνεις μπούλινγκ! (χωρίς να θέλω να αναφερθώ και σε μπλογγερς)

   Διαγραφή
 8. Δεν διάβασα το κείμενο του Πανίκου, πάντως κι εγώ θεωρώ ότι το μπούλινγκ δεν πρόκειται να εξαλειφτεί. Μία λύση είναι να δυναμώσεις ο ίδιος για να αντιμετωπίσεις όλα αυτά που θα έρθουν παρά να περιμένεις να μαλακώσει ο bullys. Εγώ δέχτηκα εκφοβισμό άγριας μορφής στο Γυμνάσιο (ήμουν ένα μαννό μωρό και εύκολος στόχος). Πολέμησα τον εκφοβισμό με τα ίδια μέσα, δηλαδή ωριμάζοντας τον εαυτό μου και εν μέρει "ξεμαννεύκοντας" και ύστερα όλα ήταν τέλεια. Δεν ήταν απλό, ούτε έγινε μέσα σε μια μέρα. Δεν είναι αυτή ιδανική λύση, αλλά είναι πιο ρεαλιστική προσέγγιση από το να αναμένει κανείς ότι ο κόσμος μια μέρα θα γίνει ηθικός, τίμιος και καλός, σαν τον Γιάννη Πλούταρχο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Χρίστο διάβασε το, σε παρακαλώ πάρα πολύ, και απλά προσπάθησε να σκεφτείς πώς θα ένιωθες αν ήταν ο γιος σου ή η κόρη σου στη θέση του Βαγγέλη.

   Όλοι δεχτήκαμε bullying σε κάποια στιγμή της ζωής μας. Και ο Πανίκος προφανώς εδέχτηκε. Το θέμα είναι, όταν τα καταφέρεις να το ξεπεράσεις, να βλέπεις με συμπόνοια τον άλλον που είναι θύμα. Και όχι να σκέφτεσαι ότι καλά να πάθει, αφού δεν τα κατάφερε. Με τούτη τη λογική, δεν είσαι καλύτερος από τους θύτες. Να προσπαθείς να κάμεις τούτο τον κόσμο λίγο καλύτερο. Ποτέ δεν θα σταματήσουν ίσως κάποια πράγματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δε μπορούμε να προσπαθούμε να τα μετριάσουμε.

   Διαγραφή
  2. Anti-Christos twelve points, Anti-christos douze points!

   Τζαι μπαι δε γουει εν θα σχολιάσω που τούτους ούλλους που εσυνάφερες οτι σε ενοχλούν πιο πολύ οι κομμουνιστές και οι φιλόζωοι γιατί λέει δεν είναι πραγματιστές! Ενω οι ναζι και οι φασίστες που οι μεν έθελαν να δημιουργήσουν την Αρεία Φυλή και οι δε που θέλουν μια ελλάδα ελληνική και να πάμε πίσω στην εποχή του Πλάτωνα και του Σωκράτη είναι ΦΟΥΛ πραγματιστές. Αμα όμως είσαι φασιστόμουτρο έχεις το ακαταλόγιστο. cheers.

   Διαγραφή
  3. @PAX: Φυσικά και μπορούμε να μετριάσουμε τον κόσμο, αλλά να ελπίζεις ότι θα εξαλειφθεί το μπούλινγκ είναι το ίδιο με το να πιστεύεις ότι θα σταματήσουν οι πόλεμοι στην ανθρωπότητα. Γι αυτό είπα ότι η μόνη ρεαλιστική λύση είναι να θωρακίζεις τον εαυτό σου ώστε να μην είσαι ποτέ ο εύκολος στόχος. Το κείμενο του Πανίκου δεν το διάβασα, αλλά ακόμα και αν θεωρείς ότι εκφράζει ακραίες απόψεις, νομίζω θα πρέπει να τις σεβαστείς. Δημοκρατία και ελευθερία έκφρασης έχουμε.

   Διαγραφή