27/11/13

Time Out #20 H νοσοκόμα

Οι χείριστοι των χειροτέρων πτυχιούχων ή πτυχιούχοι-to-be είναι εκείνοι που είναι οι ττοπ σε μία μέτρια σπουδή. Που επειδή είναι οι μονόφθαλμοι σε ένα πλήθος τυφλών δεν αντιλαμβάνονται ότι λείπει τους ένα μάτι.
Εγώ γενικά δεν περιαυτολογώ, δεν το κάνω μεγάλο θέμα, στο κάτω κάτω σιγά τες σπουδές που έκαμα, δεν είμαι και κανένας διδάκτωρ με διεθνείς συνεργασιες όπως την Πέγκυ, ή κανένας διδάκτωρ που συνεργάζεται σε κρυφό πρότζεκτ μυστικών υπηρεσιών στο εξωτερικό ασπούμε, ή ο Fitz με την συλλογή των πτυχίων (το αγόρι μου το παραμορφωμένο). Όλοι αυτοί είναι όλοι πιο μετριοπαθείς από την Νοσοκόμα του Τεπακ με μάστερ έτοιμη για διδακτορικό που εγνώρισα προχτές-αλήθκεια τι διδακτορικά κάμνουν οι νοσοκόμοι?!
Εκαθούμασταν και εμίλαν μας για τες σπουδές της και πόσο δύσκολο ήταν το course "Ξεσκατίζοντας τους γέρους 1", όπως και το "Η επιστήμη πίσω από το να ακολουθείς τες οδηγίες του γιατρού 2". Έπεισε μας ότι ήταν το όνειρο της ζωής της να σπουδάσει να γίνει βοηθός γιατρού/φροντίστρια αρρώστων". Εν ξέρω ρε, ασπούμε εν θεωρώ ότι μπορεί κάποιος να ονειρεύεται να γίνει βοηθός-έστω και νοσοκόμος, που απλά κάμνει τον βοηθό του γιατρού. Όνειρο αποτελεί το να γίνεις γιατρός, το να γίνεις νοσοκόμος σημαίνει ότι:
α. ήθελες να γίνεις γιατρός αλλά εν είσαι τόσο έξυπνος
β. ήθελες να γίνεις γιατρός αλλά εν έχεις τα κκοτσhια
γ. εν ήθελες τπτ συγκεκριμένο και απλά τούτο επερασες
Ένηγουέη, η καταπληκτική νοσοκόμα εσυνέχιζε και εμάσhιετουν, και μπορεί η κορούα να εν πολλά καλή και γουάο νοσοκόμα αλλά μεν το παρασhιεσουμε-είσαι νοσοκόμα-ριαλάιζ ιτ μάνα μου, δεν ανακάλυψες και την θεραπεία του καρκίνου.
Και εμιλήσαμε και για την δική μου τη σπουδή-την οποία αποκάλεσε "μαγεία". Έμεινα λλίο και εθώρουν την του στιλ-εν επιστήμη, ίντα σχέση με μαγεία?-αλλά επροσπέρασα. Και ξανά τα μαγευτικά χρώματα της επιστήμης-μίλα κόρη μου ισhια και άφηστες φανφάρες και τα κιρκιλλούθκια αμα μιλάς για τες επιστήμες.
Και εξηγούσεν μας για τες αύρες, και τις ενέργειες και ιστορίες κακά-ήμουν κάπως …. «Εεεεε, κοπελιά εν τούτα που σας μαθαίνουν στην Νοσηλευτική?» αλλά εν της είπα τίποτε, εν ήθελα να επιμολύνω το κεφάλι μου και το μυαλό μου.
Έφτασεν και στο κρίσιμο το θέμα το μεγάλο. Άρκεψε να μας λαλεί ότι κόφκουν τους την σχολή τους, και μικρανίσκει η νοσηλευτική του τεπακ και δώστου κλάμα και οδυρμό. Και δεν θα περάσει αυτό το φίμωμα και το πετσόκομμα της επιστήμης και ψωμί παιδεία ελευθερία και δεν θα περάσει ο φασισμός και μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι φονιάδες των λαών αμερικάνοι. Άκουα άκουα άκουα και ε σε μια φάση εφόρτωσα καλά και ανάδοξεν μου.
Εσηκώστηκα πάνω:
«Κόρη αχάπαρη, ποια επιστήμη και πελλάρες?! Εννά τρώμε τα ριάλλια του κόσμου να κάμνουμε 30 νοσοκόμους την χρονιά? Ποιος να τους απορροφήσει? Που να δουλέψουν? Εγέμωσεν ο τόπος νοσοκόμους, εν προς όφελους σου αμπάλατη να κόψουν την σχολή σου, όσο παραπάνω είσαστεν τόσο πιο χαμηλός εννά είναι ο μισθός σου» έφτυννα που τα νεύρα. Και έφκαλα το σπαθί:
«και τούτη η ευρεία χρήση της λέξης επιστήμονας και επιστήμη να σταματήσει τωρά! Έγινε το κάθε σκατό επιστημονικό. Αν δεν δημοσιεύκεις έρευνες και άρθρα, αν δεν δουλέυεις στην έρευνα και αν δεν έχεις πτυχίο ανώτατης σχολής σε ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΚΛΑΔΟ μεν μου ξανακάμεις τον επιστήμονα γαμώ τες αύρες σου μέσα.» Ετράβησα το πιγούνι της πάνω και και έμπηξα την άκρη του σπαθιού όσο να κάμω τομή στην τραχεία της. Άφηκα την να ππέσει χαμέ και να ψοφήσει-επιστημονικά.

20 σχόλια:

 1. Μετά τους δασκάλους με PhD θα έχουμε τους νοσοκόμους με PhD που θα νιώθουν ότι χαραμίζεται η ζωή τους και τα όνειρα τους και αξίζαν κάτι καλύτερο στη ζωή αλλά αυτή απλά τους προσπέρασε και για αυτό θα φταίνε οι καημένοι οι ασθενείς που έπεσαν στα χέρια τους ή θα γίνει και αυτή καθηγήτρια ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος πάντα? Πολύ απωθημένο σε αυτό τον τόπο, πολύ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εθύμησες μου τωρά κάτι συμμαθήτριες μου που μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα των εισαγωγικών και περάσαν δασκάλες ήταν σαν να επεράσαν πυρηνική φυσική!!! Και εννοείται ότι το βιολίν εσυνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια των σπουδών. Εμείς είμαστε απλά κάτι μικρά ποταπά ανθρωπάκια που εν είχαμε τόσο νου για να σπουδάσουμε δασκάλες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Άφηκα την να ππέσει χαμέ και να ψοφήσει-επιστημονικά. Αλληλουλια εβγήκε και το σπαθί!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ναι, στην Κύπρο είμαστε όλοι επιστήμονες, ασχέτως τι και που σπουδάσαμε... Τσ τσ τσ! Εν γι' αυτό που φτάσαμε εδώ που φτάσαμε!!
  Μs. A.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. αχμ ενδιαφέρον η άποψη σου για την επιστήμη...εαν και δεν είναι ξεκάθαρο από το κείμενο αλλά εάν υποθέσουμε ότι περιορίζεις την έννοια επιστημονικος κλάδος μόνο στις θετικές επιστήμες έχω να πω ότι κατ'εμένα η επιστήμη δεν περιορίζεται μόνο στις θετικές επιστήμες αλλά επιστήμη είναι και οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές και πάει λέγοντας το πράμα. Δεν είσαι επιστήμονας επειδή δημοσιεύεις άρθρα. Είσαι επιστήμονας επειδή μελετάς την επιστήμη. Ας μην ξεχνάμε έαν με βοηθούν τα αρχαία μου ότι επιστήμη προέρχεται από το επι+ίσταμαι που σημαίναι γνωρίζω καλά. Άρα η κοπέλα είναι επιστήμονας όσο παράξενο και αν ακούγεται. Ακολουθεί την επιστήμη της υγίειας. nekat0meni

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. δαμέ ο Κασίνης δια πτυχία, τζιε έσχιη κολλέγιο που κάμνει μάθημα για Bitcoin τζιε εσύ λαλείς μου για νοσοκόμες με δοκτοράτο.
  Για το χαρτί γίνουνται ούλλα, τα πανεπιστήμια να πιαν τες λίρες τζιε εσύ ένα χαρτί με την απόδειξη. Επιστήμες τζιε πελλάρες. Βάλλεις το κρέας που την μιαν τζιε που την άλλη φκαίνει ο κεϊμάς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Που να δεις και τις νοσοκόμες στα σχολεία σήμερα, εν έχεις ιδέα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. κρίμα ρε, εμπόρεν να ανακαλύψει τη θεραπεία του καρκίνου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. koita, ego giatros eimai.
  Nai i nosileftiki den einai piriniki epistimi kai episis san giatros exo polles fores diskolies stin sinenoisi mou me nosileftes pou den exoyn gnosi alla toupe mpoliko.
  Alla prepei na xereisepisis oti einai mia exeretika diskoli kai psyxofthora douleia. Mporei na min exei tin efthini pou exoun oi iatroi alla oi nosileftes sinithos den pairnoun kai tin anagnosi pou axizoun.
  me liga logia exo apistefta perissotero sevasmo se kathe nosilefti kai nosileftria apo oti exo stin kathe mesi filogo h mathimatiko.
  oi nosileftes voutiounte kiriolektika sta skata, vlepoun olo to fasma tis antropinis distixias kai doulevoun sklira xoris kamia sxedon anagnorisi.
  oi alitheia omos einai oti oi palaioteroi nosileftes eixan poli diaforetiko nootropia apo tous kainourious apofoitous.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. μα δεν κρίνω το επαγγελμα, αλλά να κάτσουμεν την μάππα λλίο χαμέ και να αντιλαμβανόμαστε τι κάνουμε, να είμαστε μετριόφρονες ε?

   Διαγραφή
 11. Πως καταλάβεται ότι εν εχρειάστηκε ποτέ να μείνεις καιρό στο νοσοκομείο..... Φύλαξε το τούτο το άρθρο. Εννα το χρειαστείς στο μέλλον για να κάμεις συγκρίσεις. Και να ξέρεις ότι οσα λεφτά διούν στους νοσοκομους για την δουλειά που κάμνουν εν λλία. Απόλυτο σεβασμό και μόνο αγάπη έχω για τούτους τους ανθρώπους

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εν ξέρεις αν επέρασα χρόνο σε νοσοκομείο-δυστυχώς επέρασα παραπάνω από ότι θα ήθελα. Δεν λέω ότι δεν έχω σεβασμό. Αλλά μια απλή νοσοκόμα δεν δύναται να θεωρεί ότι κρατά τον θεό που τα αρχίδια και να θέλει να την παίρνουμε στα σοβαρά ε? εγώ έθιξα την «μετριοφροσύνη» της κοπέλλας και το πόσο ζει στην πραγματικότητα. Το να είμαστε μέτριοι και να συμπεριφερόμαστε σαν Άινσταιν και ξερόλες εν τούτο που επικρατεί δυστυχώς στην Κύπρο και μακάρι να ήταν μόνο η νοσοκόμα.

   Διαγραφή
 12. Ημουν ετοιμος να την υπερασπιστω τζιαι γιω!!!
  Θενξ και στην ποπκορνμανστερ!
  Μπραβο της κοπελλουας που εσιει λοο ν ασχολείται δημιουργικα τζιαι συναρπάζει την το επάγγελμα της!
  Εν σε κάμνει άνθρωπο η σπουδή ούτε τα χαρκια.Ανθρωπο καμνει σε ποσο εσυ σεβεσαι τουτο που επελεξες να σπουδασεις τζιαι ποσον στην συνεχεια το τζιυνυάς για επιμόρφωση.
  Η άλλη η κοπελλουα άνοιε σου την ψυσιή της τζιαι συ με μυαλα της σιειροττεης κουτσομπόλας τζιαι είρωνα γραφεις τουντες πελλάρες.
  Κατσε κόρη μπέατριξ νακκον έσσω , κατέβασε κανα βιβλίο να μορφωθείς νακκον , δόξα τω Θεον το διαδίκτυον εν γεμάτον , τζιαι δεν εν τζιαιρός κάθε λλίον τζιεγγενιόν.
  Βαλε τζιαι συ στοχους στη ζωη σου να γενείς πιο ανταγωνιστική διοτι οι τζιαιροί αλλάξασιν.
  Kανει τα καφε τζιαι οι εξόδους καθε λλιον. Εννεν σοβαρες κουβέντες τουτες που κάποια που έσιει την απαίτησην του αυτοσεβασμου...
  Λαλω σου τα φιλικα διοτι τουτα λαλω τα στον εαυτο μου για να μπορω παν απολα να με σέβουμαι.
  Αν έσιεις νουν σκέφτου τα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. έχεις δίκαιο
   θα ακολουθήσω τες συμβουλές σου

   Διαγραφή
  2. Kiddo mou, pou enna pamen popse?

   Διαγραφή
  3. οπου θέλεις, να πετάξουμεν τα ριάλλια των γονιών μας! γιούχουυυυυυυυυ είμαστεν αχάπαροι τζιέγγενοιιιιι!

   Διαγραφή