21/7/12

Αίτια και αντιμετώπιση του Συνδρόμου Σειριακής Σπαστικής Κολλίτιδας

Κατά την κοινωνιολογική μελέτη της συμπεριφοράς των Κυπρίων σε χώρους όπου απαιτείται η δημιουργία σειράς αναμονής έχει παρατηρηθεί, όταν και εφόσον έχει ακολουθηθεί αυτό το σύστημα και δεν μπαίνει ο καθένας δεξιά αριστερά, το Σύνδρομο Σειριακής Σπαστικής Κολλίτιδας. Το σύνδρομο αποτελεί κοινωνιολογική και συμπεριφεριακή ειδική κατάσταση. Ο παθόντας φέρετε να στέκετε στην σειρά κολλητά, σε απόσταση αναπνοής ή πάνω στο άτομο το οποίο προηγείται από αυτόν. Αυτό οδηγεί σε δυσφορία και εκνευρισμό το άτομο το οποίο έχει να αντιμετωπίσει την εμφάνιση του φαινομένου.
Πολλές υποθέσεις έχουν γίνει για τα αίτια του Συνδρόμου αυτού. Καταρχήν φαίνεται πως ο παθόντας νομίζει ότι αν βυζακώσει και ποβαρεί πάνω στο άτομο που στέκεται μπροστά του προχωρά πιο γρήγορα. Αποκτά την αίσθηση ότι επιταχύνει την διαδικασία με το να υποβάλλει τον προπορευόμενο σε άγχος και σικκίρτισμα ώστε να ποφυσήσει και να καταλάβει ο ταμίας ή το άτομο που εξυπηρετεί ότι βιαζούμαστε και πρέπει να τελειώνει. Είναι η εκκίνηση δηλαδή μιας αλυσιδωτής αντίδρασης.  Ένα άλλο αίτιο είναι η έλλειψη του ορισμού του προσωπικού χώρου. Κάποια άτομα φαίνεται ότι έχουν μειωμένη αντίληψη του προσωπικού χώρου. Η έρευνα σε αυτό το πεδίο είναι σε πρώιμο στάδιο αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι το σημείο στον εγκέφαλο-πίσω που τον υποθάλαμο, δεξιά του νευρώνα Α254GW-έχει πάθει μετάλλαξη με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί. Επίσης έχει υπονοηθεί από μέλη του επιστημονικού κόσμου ότι το Σύνδρομο Σειριακής Σπαστικής Κολλίτιδας απορρέει άμεσα από αυτή την μετάλλαξη. Άποψη που ενισχύεται από την παρατήρηση και αλληλοσυνδεδεμένων φαινομένων στα ίδιο άτομο, όπως ο κουτσομπολίστικος παροξυσμός, η ανακατωσούρα σε θέματα που δεν το αφορούν και η είσοδος σε χώρους και σπίτια χωρίς να ρωτήσει ή να τηλεφωνήσει πριν. Τέλος η εμφανιση του συνδρόμου μπορεί να οφείλεται και σε κοινωνιολογικό φαινόμενο της ανασφάλειας ότι μπορεί να χάσει την θέση του. Γενικά στην Κύπρο η σειρά ή η γραμμή αναμονής δεν είθισται να ακολουθείται εύκολα. Οπότε τα άτομα που μετέχουν σε αυτή να νιώθουν την απειλή ότι κάποιον θα τους γελάσει και θα μπει μπροστά τους-κάτι που γίνεται γενικά, ακόμα και σε χώρους που δεν το περιμενεις, όπως την γριά που σου γελά στην σειρά για να κοινωνήσεις-how very christian of her!
Οι τρόποι αντιμετώπισης του Συνδρόμου αυτού είναι απλοί και σχετικά εύκολα εφαρμόσιμοι.
1. Γυρνάς στο άτομο πίσω σου και κάνεις μια γκριμάτσα έτσι ! Διατηρείς την γκριμάτσα αυτή αναλλοίωτη για τουλάχιστον 5 δευτερόλεπτα.
2. Σφίγγεσαι και κλάνεις-αυτό με προυποθέσεις τι έχεις φάει.
3. Κάνεις απότομες κινήσεις ώστε να σου φεύγουν 2-3 αγκωνιές προς τα πίσω κάθε 15 δευτελόπτα.
4. Βγάζεις το σπαθί σου και κόφκεις την κεφαλή εκείνου που στέκεσαι πίσω σου. Οι άλλοι δεν θα τολμήσουν να σου κοντέψουν. Βγάζεις φωτογραφία το πτώμα και το κάνεις κονκάρδα που την βάζεις στην πλάτη σου με την λεζάντα "Αυτό έπαθε ο προηγούμενος που εποβαρούσε πάνω μου στην γραμμή"


14 σχόλια:

 1. Μ αρέσει. Αν και αυτό το φαινόμενο επιδεινώνεται από το άλλο συνδρομο που ολοένα και αυξάνεται με ρυθμούς επιδημίας, το αλλεργικό σύνδρομο αποφυγής λήψης της πρέπουσας σειράς και προτίμησης της πλαγιόθεν τοποθέτησης σώματος σε συντομότερο σημείο του στόχου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ναι, έχω υπόψην μου αυτό που λες, οφείλεται όμως στην εμφάνιση του υπολλειματικού γονίδιου οξείας γαουροσύνης!

   Διαγραφή
 2. Νομίζω εχτός που εκνευρισμό και δυσφορία, υπάρχει και το προβλημα της δυσοσμίας! Ιδίος τωρα που η θερμοκρασία εν 8000 βαθμούς Κελσίου τζαι γινούμαστε οπως τις σαρδέλλες καθε φορα που υπάρχει ουρα για κάτι. :p

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ναι ναι, παναγία μου ο ζόβολος! τζιαμέ παραγίνεται ο εκνευρισμός, άσε που αναπτύσσεται κ ο κίνδυνος της λιποθυμίας!

   Διαγραφή
 3. Βγαζεις το κινητο (και καλα οτι πηρες μηνυμα) και αμεσως τηλεφωνας "ΓΙΑΤΡΕ, ΣΟΒΑΡΑ ΕΧΩ ΟΝΤΩΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ Γ?ΤΙ, ΤΗΝ ΚΟΛΛΗΣΑ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΚΑΙ ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ? και κλεινεις το τηλεφωνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ααααα! εν καλός κ ο δικός σου τρόπος! είδες αμα δημοσιεύοντε οι έρευνες, κάμνουμε brainstorming :P

   Διαγραφή
 4. ego apofevgo na mpaino kapou se oura stin kipro.. eilikrina xala mou tin mera mou!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. έλα τώρα τα παραλές! η ευγένεια είναι από τα κύρια χαρακτηρηστικά μας!! :P

   Διαγραφή
 5. αχαχαχχαχαχα
  πάντως αν βρεθεί το άτομο που θα καταφέρει να βάλει 10 κυπραίους να σταθούν σειρά περιμένοντας για κάτι, θα τον ψηφίσω για Πλανητάρχη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΛΑΛΕ ΚΑΛΑ!? έχω πέντε που εσχολιάσαν και εγώ έξι, λείφκουμε αλλό 4 για να γίνω η πρώτη πλανητάρχισσα :P

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. χαχαχαχαχαχαχα

  (χάτε έκαμες τους 7)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. 8 αλλά I don't do cues..επειδή είμαι ελαφρώς αγοραφοβικιά (παλιά ήμουν παραπάνω μετά έκαμα therapy γιαυτό είπα ελαφρώς) παθαίνω πελλάρα άμαν μου κοντεύκουν στην ουρά..απλά φεύκω και ξαναπάω μετά που εν θα έχει πολλούς!

  αλλά εσυγχύστηκα..η σπαστική κολίτιδα έχει σχέση με τα έντερα:p

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. κολλίτιδα, όπως κολλώ, κολλιτjιάζω πάνω στο άτομο που στέκετε μπροστά μου! εννα σταθείς όμως και αν γίνω πλανητάρχισσα να σου δώκω ένα νησί-εξεκίνησα τα ρουσφέτια:P

   Διαγραφή