24/5/12

Προτάσεις περί τροποποίησης του Νόμου

Ένα από τα σπάνια απογεύματα αυτού του μήνα όπου κατάφερα να μπω σπίτι νωρίτερα από τις 7, και δεν ξεράθηκα απευθείας στον καναπέ ή δεν έπρεπε να ντυθώ και να βγω σε λίγη ώρα, ή δεν είχα να κάνω τίποτα τίποτα τίποτα ήβρα μπροστά μου μιαν εφημερίδα και έκαμα ένα καφέ και είπα να διαβάσω λίγο. Έππεσα πάνω σε ένα άρθρο όπου το θέμα με έκανε να σκεφτώ 1000+1 τρόπους να το αναβαθμίσω. Ήταν ένα άρθρο για τις ποινές από άλκοτεστ και υπερβολική ταχύτητα και πώς θα ρυθμίζονται εξωδίκως (εδώ!).


"Αξιότιμοι νομοθέτες
Δράττομαι της ευκαιρείας της τροποποιητικής πράξεως σας περί ζητημάτων οδικής συμπεριφοράς και θα ήθελα να αντιπροτείνω να διερευνηθούν  κάποια θέματα που ως εν ενεργεία οδηγός παρατηρώ στις οδικές αρτηρίες ολόκληρης της Κύπρου.

1. Προτεραιότητα στα ράουντ απάουτ

Do I really need to say anything here?
Λύση: τοποθέτηση ειδικών starters όπως κείνα του ιπποδρόμου που θα επιτρέπουν την διάβαση μόνο όταν δεν περνά αυτοκίνητο μέσα στον κυκλικό κόμβο, το οποίο έχει προτεραιότητα (surprise surprise). Το μεταλλικό στάρτερ θα ενεργοποιείται από ανιχνευτή κίνησης εμβέλειας αρκετής αναλόγως του ράουντ απάουτ.

2. Χρονικό περιθώριο για να σε αφήκουν να μπεις σε κύριο δρόμο από παράδρομο ή ππάρκινγκ 

Έχει παρατηρηθεί ότι οι οδηγοί στην Κύπρο τείνουν να πιστεύουν ότι οδηγούν για κούρσα και όχι για μια απλή διαδρομή στον προορισμό τους. Αυτό τους αποτρέπει από του να επιτρέψουν σε κάποιο άλλο οδηγό να μπει στον κύριο δρόμο από παράδρομο (ή/και ππάρκινγκ) μπροστά τους, φοβούμενοι ασφαλώς ότι θα χάσουν κάποια θέση. Το φαινόμενο έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα όπου ακόμα κι αν ο οδηγός στον παράδρομο ενδιαφέρεται απλά να διασταυρώσει τον δρόμο και όχι να μπει στην ίδια κατεύθυνση ο οδηγός που έχει προταιρεότητα πάλι δεν του επιτρέπει αφού αγχώνεται μπας και χάσει 2-3 δευτερόλεπτα από την "κούρσα". Το γεγονος ότι αν και κάποιες φορές ο οδηγός στην κύρια λωρίδα κυκλοφορίας δεν επιτρέπει την είσοδο στον δρόμο στον άλλο οδηγό έστω κι αν θα μπει στο άλλο ρεύμα κυκλοφορίας, έστω κι αν ο πρώτος οδηγός είναι σταματημένος και δεν θα καθυστερήσει από την διέλευση αυτή καλύπτεται από πέλπο μυστηρίου.
Η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού μπορεί να λυθεί με την κυκλοφορία φυλλαδίου που να ενημερώνει το ευρύ κοινό για το ότι δεν πρόκειται για αγώνες ταχύτητας και διαγωνισμός απού πάει πρώτος, και ότι είναι θεμιτό να επιτρέπεται η είσοδος στον κύριο δρόμο των άλλων οδηγών. Στη συνέχεια μπορεί να ακολουθήσουν σποτς στο ραδιοφώνο και διαφημίσεις στην τηλεόραση. Μετά από την καμπάνια αυτή θα ληφθούν πιο δραστικά μέτρα. Σε κάθε αυτοκίνητο θα ενσωματωθεί μετρητής όπου θα προσμετρούνται τα αυτοκίνητα που περνούν και δεν το αφήνουν να εισέλθει στον κύριο δρόμο. Όταν φτάσει στον αριθμό 5 τότε θα εκτινάσσονται κατευθυνόμενα πυραυλάκια με στόχο τα αυτοκινητα που πέρασαν.

3. Αργή έξοδος οχήματος από κύριο δρόμο σε παράδρομο

Κάποιοι οδηγοί επειδή δεν έχουν ιδέα που πάνε, ή γυρεύουν κάτι, βγαίνουν αργά αργά από τον κύριο δρόμο σε παράδρομο. Αυτό σε συνδυασμό με το νούμερο 4 (βλ. πιο κάτω) μπορεί να προκαλέσει από μικρούς εκνευρισμούς που μπορεί να είναι αίτιο για ψυχολογικά ή προβλήματα υγιείας, μπορεί να προκαλέσουν και ατυχήματα. Προτείνεται η εφαρμογή σε όλα τα αυτοκίνητα μοχλού όπου με την ενεργοποίηση του θα στοχεύει το προπορευόμενο κινούμενο σπαστικώς αργά και θα εκτοξέυεται προς το μέρος του σπρώχνοντας το βίαια προς την έξοδο. Fun bonus να κάμνει και ήχο σάννα και παίζει πουρού νταλίκα.

4. Χρήση τράφφικεητορ

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ. Οι κύπριοι οδηγοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι όλοι οι άλλοι είναι τηλεπαθητικά ή με Bluetooth ενωμένοι απευθείας με τον εγκέφαλο τους και αντιλαμβάνονται όλοι το τι πρόκειται να κάνουν. Λύση που θα ήταν αρκετά αποτελεσματική είναι ΝΑ ΜΕΝ ΣΤΡΙΦΚΕΙ ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΨΕΙ ΤΟ ΤΡΑΦΦΙΚΕΗΤΟΡ ΑΣΠΟΥΜΕ!

5. Χρήση ελεγxόμενου τετράγωνου 

Του ποιού? Υπάρχει τέτοιο πράμα στην Κύπρο?

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Με τιμή
Beatrix Kiddo"

18 σχόλια:

 1. θέμα 1:
  πως θα λύσουμε το πρόβλημα όταν ο οδηγός από την αριστερή λωρίδα ενός διπλού δρόμου όπως εισέρχεται στον κυκλικό κόμβο καταλήγει τέρμα δεξιά; :/

  θέμα 2:
  με τα φυλλάδια εν κάμνουμεν τίποτε...
  δαμέ με εκπαίδευση (ας το πούμε) τζαι πάλε πάμεν λάθος...

  θέμα 3:
  βλ. σχόλιο για θέμα 2

  θέμα 4:
  η λύση σου εν πολλά καλή...

  θέμα 5:
  ελεγχόμενο τετράγωνο; ήντα που ελέγχει δηλαδή; τα λάστιχα σου; ή ότι το αυτοκίνητο εν ξεπερνά σε διαστάσεις το κίτρινο τετράγωνο; :/

  σημ. προσωπικά έχω παρατηρήσει ότι κατά την περίοδο του καλοκαιριού τα φαινόμενα αυτά γίνονται πιο έντονα...

  καλημέρα! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. θέμα 1: ίσως τελικά να τα κάμουμε αυτοματοποιημένα σαν τα καρουσέλ, να σε πιάνουν που την μια να σε φκάλλουν που την άλλη. Κι αν έχεις λάθος λωρίδα τότε θα φκαίνεις σε λάθος έξοδο!

   Θέμα 2/3: προτείνεις να προχωρήσουμε απευθείας στα δραστικά μέτρα? a.k.a πύραυλους και μοχλό εκτόξευσης?

   θέμα 4: dude thnx! :)

   θέμα 5: να σου κάμω μαθήματα να το μάθεις :P

   Καλό απόγευμαααα!

   Διαγραφή
 2. εγω παρατηρησα ότι καλοκαιρι, που σφιγγουν οι ζεστες, οι οδηγοί τρελαινονται κατά τις 9.30 μέχρι και τις 1900. ζεστη, κριση, τραφικεϊτορ όλα συντηνουν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ειδικά αμα ξεκινήσει να κόφκεται κ το ρεύμα πάλε!

   Διαγραφή
 3. πολλά ωραίο.να βάλεις και κώδικες ευγενείας στην τροποποίηση του νόμου. επειδή ναι μεν εν αφήνουν οι οδηγοί που βρίσκονται στον κύριο δρόμο τους οδηγούς του παραδρόμου να μπουν αλλά αν κάμουν ποτέ το λάθος και αφήσουν τους εν σηκώνουν το χέρι τους να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους ούτε τίποτε! ιδιαίτερα άμαν εν καμιά γυναίκα οδηγός. επομένως εγώ κατανοώ την ανάγκη του οδηγού που βρίσκεται στον κύριο δρόμο να βουρήσει:)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. έρκουμουν μανικωμένη να γράψω ποστ για το τραφικέιτορ. ο σκοπός του είναι να δείχνουμε όταν στρίφκουμε, οϊ να κρεμμάζουμε την ταμπελούα που τον μηχανικό για το επόμενο σέρβις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. hahaha, χαίρομε που σε κάλυψα! νομίζω αν ήταν extra στον εξοπλισμό του αυτοκινήτου θα το χρησιμοποιούσαν, απλά τωρά εν δεδομένο. Αν έπρεπε να διάς 200ευρώ να το βάλεις ήταν να δείχνουν ούλλοι!

   Διαγραφή
 5. Χαχαχα εφύρτηκα με το μπλουτουθ τζαι την τηλεπάθεια!
  Αλλά έχει δίκαιο η Νταφ, λίοι κώδικες ευγένειας εν θα μας επιράζαν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο περί ευγένειας και ανθρωπίνων μη-δικαιωμάτων coming soon!

   Διαγραφή
 6. Έχεις έρθει από Κρήτη?
  χαχαχαχαχα

  (καλά, πολλές οι άγνωστες, αλλά άλλη ώρα :) )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Δεν χρειάζεται, τα καταφέρνω αρκετά καλά :)

  Υποθέτω λοιπόν ότι το "τραφικέιτορ" είναι το "φλας"...σωστά? ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή